Campanie de sensibilizare a comunității școlare privind riscurile în mediul online

Centrul internațional „La Strada” va lansa o campanie de sensibilizare a comunității școlare privind riscurile la care se expun copiii în mediul online. Un studiu realizat la începutul acestui an, în domeniul siguranței copiilor în mediul online, arată că subiectul este abordat sporadic în procesul educațional, iar nivelul de pregătire a cadrelor didactice este insuficient. La fel, s-a constatat că lipsește un cadru instituțional potrivit pentru a implementa eficient inițiative de protecție a copiilor. Campania se va desfășura concomitent cu activitățile-pilot care vor testa modelul Școlii Sigure Online în șase instituții de învățământ. Este vorba despre un proiect pilot lansat în parteneriat cu Ministerul Educației Și Cercetării și cu suportul financiar al Consiliului Europei.

Într-o conferință de presă la IPN, șeful Oficiului Consiliului Europei în Republica Moldova, William Massolin, a declarat că misiunea acestei campanii este să informeze profesorii, comunitatea școlară și părinții cu privire la riscurile la care se supun copiii în mediul online și, în mod special, cum ar trebui adulții să prevină abuzurile sexuale comise asupra copiilor în mediul virtual. Aceste activități sunt necesare mai ales acum, în timpul pandemiei COVID-19, când numărul raportărilor de abuzuri sexuale online a crescut alarmant, atât în țările UE, cât și în Republica Moldova. Unul dintre obiectivele-cheie ale Consiliului Europei este sporirea nivelului de conștientizare a abuzurilor sexuale asupra copiilor, inclusiv celor comise online, așa cum se prevede și Strategia Consiliului Europei pentru Drepturile Copilului.

Elena Botezatu, directoarea executivă a Centrului „La Strada”, a declarat că la nivel național se constată un nivel insuficient de informare și conștientizare a riscurilor la care se supun copiii în mediul virtual. „Modelul Școlii Sigure Online, pe care îl lansăm astăzi, este angajamentul asumat al actorilor educaționali de a proteja copilul de orice formă de violență online și de a întreprinde acțiunile necesare pentru a-i dezvolta reziliența față de abuz în mediul virtual. Cu pași mici, dar siguri, sprijiniți de partenerii noștri, școala va învăța să prevină și să intervină corect, cu multă grijă, dar prompt, atunci când semnalează o situație de abuz comisă în raport cu copiii pe internet”, a notat Elena Botezatu.

Angela Prisăcaru, consultant principal la Direcția învățământ general a Ministerului Educației și Cercetării, a menționat că standardele pentru protecția și siguranța elevilor în mediul online vin să soluționeze o problemă majoră ce afectează bunăstarea psiho-emoțională a elevilor în mediul online. Este vorba despre lipsa unui cadru consolidat de acțiuni la nivelul instituțiilor de învățământ. Responsabila și-a exprimat speranța că aceste standarde vor răspunde necesității comunității școlare, oferind claritate în acțiunile care trebuie întreprinse de fiecare actor educațional, pentru siguranța copiilor pe internet. Pe termen lung, după pilotarea standardelor, acestea vor deveni obligatorii pentru toate instituțiile de învățământ din țară.

Evenimentul de astăzi este organizat de CI „La Strada”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul proiectului ,,Combaterea violenței împotriva copiilor din Republica Moldova”, implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.