Campanie de protecţie a mediului înconjurător

Asociaţia „Caroma Nord” a lansat campania de informare şi conştientizare „Scapă de deşeuri, locul lor nu e localitatea ta!”. Activitatea, care are drept scop să promoveze valorile europene de protecţie a mediului înconjurător, este parte a Proiectului „Promovarea valorilor europene de mediu în Regiunea de Nord a Republicii Moldova”, realizat cu sprijinul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova, implementat de FHI 360.

Directorul executiv al „Caroma Nord”, Rodica Frecăuţanu, a declarat pentru IPN că prin această campanie se urmăreşte conştientizarea beneficiilor colectării selective a deşeurilor. Se doreşte dezvoltarea unui cadru de comunicare şi parteneriate pentru implementarea sistemului de colectare selectivă în mediul rural, promovarea unei atitudini pro-ecologice şi reducerea poluării aerului, apei şi solului prin gestionarea corectă a deşeurilor, dar şi popularizarea iniţiativei de voluntariat.

Rodica Frecăuţanu a adăugat că Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova cu UE conţine prevederi referitoare la protecţia mediului înconjurător, iar „Caroma Nord” familiarizează cetăţenii cu aceste prevederi. Este vorba despre acţiuni simple, precum colectarea selectivă a deşeurilor, dar care în Moldova nu se implementează. „Mi-a plăcut că tinerii sunt gata să se implice, că astfel de iniţiative de colectare selectivă este salutată de aceştia”, a subliniat Rodica Frecăuţanu.

„Caroma Nord” a semnat un Protocol de colaborare cu Primăria satului Sângerei, din raionul cu acelaşi nume, dar şi cu organizaţiile societăţii civile din localitate pentru organizarea şi desfăşurarea campaniei de informare şi conştientizare cu privire la colectarea selectivă a deşeurilor. Acţiunile se vor desfăşura în perioada martie-septembrie, iar de acest proiect va beneficia toată comunitatea, prin implicarea administraţiilor locale din regiune, voluntarilor, reprezentanţilor ONG-urilor de profil, elevilor, cetăţenilor şi agenţilor economici.

Silvia Ţurcanu, primarul satului Chişcăreni, raionul Sângerei, unde a fost lansat proiectul, a comunicat că localitatea, împreună cu alte 5 sate din preajmă, a aplicat la un proiect prin care a procurat un tractor utilizat la gestionarea deşeurilor. De asemenea, au fost procurate şi tomberoane care să fie repartizate prin localităţi. În cadrul campaniei lansată de „Caroma Nord”, un ONG din localitate organizează sesiuni de informare pentru maturi despre protecţia mediului şi gestionarea deşeurilor.

Campania „Scapă de deşeuri, locul lor nu e localitatea ta!” se va încheia cu o acţiune comună de Ziua Mondială a Curăţeniei, 23 septembrie, desfăşurată simultan în 10 localităţi din nordul Moldovei, pentru a reaminti faptul că protejarea mediului înconjurător trebuie să reprezinte un stil de viaţă, nu doar un eveniment în sine.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.