Campanie de colectare a semnăturilor în apărarea limbii moldovenești (!) și ruse

Asociația Obștească „Za Russkii Iazîk” a lansat o campanie de colectare a semnăturilor în apărarea limbilor moldovenești (!) și ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Cetățenilor li se va propune să semneze în cazul în care sunt de acord ca limba moldovenească să fie limbă de stat, iar limba rusă – limbă oficială de comunicare interetnică. Inițiatorii campaniei intenționează să colecteze până la 500 de mii de semnături timp de trei luni.

Semnăturile vor fi colectate de către voluntari. Aceștia vor fi găsiți în corturi sau vor forma echipe mobile cu simbolistica organizației obștești. Începând cu luna septembrie, pe site-ul organizației – zarea.md și pe pagina de Facebook vor fi publicate informații despre unde exact va începe campania. Treptat, organizatorii îți propun să acopere întreg teritoriul țării.

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentantul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova, Serghei Mișin, a declarat că semnăturile colectate vor fi depuse la Guvern și Parlament. În consecință, Parlamentului i se va cere să specifice în lege că limba de stat în Republica Moldova este limba moldovenească, iar limba rusă este limbă oficială de comunicare între etnii. Ulterior Guvernul va aduce toate actele sale normative în corespundere cu aceste modificări.

Serghei Mișin dezavuează intențiile unor parlamentari de modificare a Constituției în sensul înlocuirii limbii moldovenești cu cea română, precum și de anulare a Legii privind funcționarea limbilor. „Reprezentanții conducerii mint că nimic nu s-a întâmplat și că legea lucrează. Iese că intenționat vreți să schimbați limba de stat pe limba română și, respectiv, să ștergeți limba rusă din comunicare și alte limbi vorbite de minoritățile naționale care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. Noi nu vom permite”, a spus Serghei Mișin.

Mihail Ahrențov, reprezentantul Asociației Obștești „Za Russkii Iazîk”, consideră că Moldova este în pragul unui conflict interetnic. Potrivit lui, limba moldovenească, cât și cea rusă sunt supuse presiunii. „Îmi fac griji că următorul pas al guvernării este să indice în Constituție că vor schimba limba moldovenească pe limba română, iar limba rusă va trece în categoria limbilor străine”, menționează Mihail Ahrențov.

Inițiatorii campaniei au îndemnat organizațiile obștești și partidele care nu sunt indiferente față de problema expusă să se alăture campaniei de colectare a semnăturilor.

  • serghei misin despre consecintele campaniei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.