Campanie advocacy în Găgăuzia: „Puterea transparentă are mai multă credibilitate”

Asociația obștească Piligrim-Demo lansează în UTA Găgăuzia o campanie advocacy cu genericul: „Puterea transparentă are mai multă credibilitate”, prin care își propune să promoveze proiectul de lege denumit generic „Legea privind transparența”, care a fost elaborat acum mai bine de un an. Campania prevede un șir de acțiuni la nivel local și național, întrevederi cu deputații din Adunarea Populară a UTA Găgăuzia, deplasări în teritoriu, unde vor colectate semnături în susținerea proiectului de lege cu privire la transparență.

Mihail Sirkeli, directorul executiv al Asociației Piligrim-Demo, a declarat într-o conferință de presă la IPN că scopul acestei campanii este de a convinge deputații din Adunarea Populară privind necesitatea de a implica cetățenii din regiune în procesul decizional și de a vota „Legea privind transparența”. Proiectul respectiv a fost elaborat în aprilie 2016, în cadrul unui grup de lucru, din care au făcut parte experți locali, naționali și deputați locali, la inițiativa Piligrim-Demo. Inițiativa a fost înregistrată în Adunarea Populară la sfârșitul lunii iulie a acestui an de către deputata Ecaterina Jecova.

În cadrul campaniei, vor fi organizate întâlniri cu cetățenii la care aceștia vor fi informați despre importanța transparenței decizionale. Totodată, urmează a fi colectate semnături pentru susținerea unei petiții prin care se cere aprobarea „Legii privind transparența”. La TV vor fi difuzate două spoturi care reprezintă mesajul campaniei.

Mihail Sirkeli susține că Asociația Piligrim-Demo susține dorința locuitorilor Găgăuziei de a cunoaște mai mult despre activitatea autorităților și de a participa la procesul decizional. Dorința respectivă se regăsește în răspunsurile a numeroase sondaje realizate de către Piligrim-Demo pe parcursul anilor 2015 și 2016. Cercetările respective au arătat că majoritatea respondenților nu sunt informați despre deciziile adoptate de către autorități, dar ar fi interesați să cunoască mai multe, dar și să participe în procesul de luare a deciziilor.

Acțiunile din cadrul campaniei încep de marți, 3 octombrie, și vor continua până la adoptarea proiectului „Legii privind transparența”. Campania „Puterea transparentă are mai multă credibilitate” este realizată cu sprijinul Freedom House.

  • mihail sirkeli despre campanie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE