Campania „O casă fără pericole pentru copilul tău” ar putea reduce numărul accidentelor produse în condiţii casnice la copii
45 de vicedirectori în asistenţă medicală a mamei şi copilului din Centrele Medicilor de Familie din toate raioanele ţării, din municipiile Chişinău şi Bălţi şi din UTA Gagauzia au fost instruiţi şi au primit materiale instructive ce vizează prevenirea accidentelor produse în condiţii casnice la copiii de până la 5 ani. Instruirea a avut loc în cadrul unui seminar naţional, transmite Info-Prim Neo cu referire la comunicatul organizatorilor.
Seminarul a fost organizat în cadrul Campaniei Naţionale de Comunicare „O casă fără pericole pentru copilul tău!”, desfăşurată de Ministerul Sănătăţii, în cadrul proiectului moldo-elveţian „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă în Republica Moldova ” (REPEMOL), cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) şi implemnetată de Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS).
Potrivit managerului proiectului REPEMOL, Aurora Dragomirişteanu, în perioada februarie-martie, vicedirectorii în asistenţă medicală a mamei şi copilului urmează să difuzeze noi materialele instructive şi informaţiile cu privire la necesitatea prevenirii accidentelor la copiii mai mici de cinci ani în condiţii casnice. Acest lucru ar putea făcut în timpul instruirilor locale cu participarea medicilor de familii, medicilor-pediatri şi a asistentelor medicale din raioanele respective.
Informarea se va desfăşura pe trei arii tematice: intoxicaţii şi otrăviri, arsuri şi opărituri, înec şi sufocare cu un corp străin, acestea fiind accidentele cele mai frecvente a căror victime ajung copiii. În total, în cadrul acestor întruniri este preconizată instruirea a circa 3000 de cadre medicale, care ulterior vor trebui să atragă atenţia părinţilor din familiile–ţintă asupra pericolelor nebănuite din locuinţă şi curtea casei lor, în timpul unor vizite în familii şi a şedinţelor cu părinţii la grădiniţă.
Lilia Oleinic, consultant superior la Direcţia sănătatea femeii şi copilului a Ministerului Sănătăţii, şi-a exprimat speranţa că materialele difuzate în cadrul acestei campanii vor contribui la reducerea cu cel puţin cu 25 la sută a numărului de cazuri de accidente produse în condiţii casnice la copii vârstă de 0-5 ani.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată, într-un raport din 2008 (European Report on Child Injury Prevention), că Republica Moldova are o rată ridicată a mortalităţii şi morbidităţii cauzate de accidente casnice la copii (0-19 ani) între ţările din regiunea europeană a OMS. Astfel, Republica Moldova este pe locul 4 în regiunea europeană a OMS la mortalitate prin înec, pe locul 5 la mortalitate prin intoxicaţii şi otrăviri şi pe locul 5 la mortalitate prin accidente prin foc (arsuri şi opăriri) şi electrocutare. În fiecare zi în Moldova 110 copii cu vârsta până la 5 ani sunt afectaţi în urma unor accidente produse în condiţii casnice, iar cel puţin 6 copii în vârsta de până la 5 ani sunt internaţi în urma accidentelor casnice.