Toate persoanele, indiferent de naționalitate, statut de asigurare sau reședință, inclusiv migranți și refugiați, vor avea acces echitabil la servicii de prevenire și depistare precoce a cancerului mamar. Acest lucru va fi posibil în cadrul unei campanii menite să promoveze depistarea precoce a cancerului mamar, lansată cu sprijinul OIM Moldova, transmite IPN.
Potrivit lui Ester Ruiz de Azua, șefa Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, de la începutul războiului declanșat în Ucraina, OIM a sprijinit tratamentul oncologic pentru mai mult de 1 800 de refugiați, inclusiv 300 de femei suspectate de cancer mamar.
„Din păcate, multe dintre aceste cazuri au fost diagnosticate în stadii avansate, afectând semnificativ calitatea vieții lor. Această realitate crudă întărește necesitatea de a ne concentra asupra prevenirii și depistării timpurii ca o abordare durabilă. OIM rămâne fermă în angajamentul său de a consolida sistemul de sănătate publică și de a răspunde nevoilor refugiaților și migranților”, a declarat șefa OIM Moldova.
Șefa Misiunii OIM Moldova a reafirmat angajamentul de a consolida sistemul de sănătate publică și de a răspunde nevoilor refugiaților și migranților.
„Primul an al programului de depistare precoce a cancerului de sân a dat rezultate promițătoare. Programul asigură accesul echitabil la servicii de prevenire și depistare precoce a cancerului mamar pentru toate persoanele, indiferent de naționalitate, statut de asigurare sau reședință, inclusiv migranți și refugiați. Prin eliminarea barierelor din calea asistenței medicale, inițiativa vizează îmbunătățirea ratelor de diagnosticare precoce și creșterea șanselor de reușită a tratamentului pentru populațiile slab deservite", au declarat directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga, și coordonatorul Programului național de control al cancerului, Rodica Mânduță-Stratan.
Campania se va extinde pe teritoriul țării noastre și va ajunge la punctele de trecere a frontierei și la centre comunitare, unde vor fi împărțite materiale educaționale și informații, la radio și TV, precum și în cadrul unor sesiuni speciale de instruire pentru femei și furnizori de servicii medicale.
Activitățile organizate în campania de depistare precoce a cancerului mamar sunt finanțate de Guvernul Norvegiei.