O companie din Moldova, care se ocupă de colectarea, prelucrarea și exportul de deșeuri metale feroase și neferoase în Turcia și Uniunea Europeană, invocă blocarea camioanelor în vama comună Giurgiulești-Reni. Administratorul companiei, Valentin Eșanu, a spus că există un ordin al Serviciului de securitate din Ucraina de a nu permite autovehiculelor să treacă. Valentin Eșanu a solicitat autorităților din ambele țări să intervină la rezolvarea „blocajului artificialˮ creat la vama moldo-ucraineană.
Într-o conferință de presă la IPN, Valentin Eșanu a comunicat că, din iunie, compania pe care o administrează, „Sofilarex Plus” SRL, a început să facă export prin Ucraina, prin portul Reni, și că până în septembrie a încărcat trei nave maritime cu deșeuri de metale feroase și neferoase către Turcia și Europa. Începând cu 11 septembrie, în portul Reni a sosit nava contractată de companie pentru încărcarea deșeurilor de metale feroase. La sosire, Biroul Vamal ucrainean a interzis încărcarea în mod nejustificat, a spus Eșanu, precizând că peste aproape 16 ore de negocieri încărcarea navei cu deșeuri metale a fost permisă.
Administratorul companiei „Sofilarex Plus” SRL a adăugat că, a doua zi, s-a confruntat cu o altă problemă: „La intrarea în vama comună Giurgiulești-Reni, camioanele noastre au fost oprite. A venit un vameș de serviciu și a explicat interdicția de trecere cu un ordin al Serviciului de Securitate din Ucraina, conform căruia nu este permisă trecerea camioanelor noastre și ca acestea, după verificare, să fie întoarse în Republica Moldova. Colegii noștri au cerut copia actului emis, care însă nu a fost prezentat. Au creat o comisie la care nu am avut acces, au verificat camionul cu metale. Potrivit colegilor, au găsit câteva tigăi care au spus că pot fi reparate și în Turcia vândute ca unitate, dar nu ca fier uzat. Din cauza aceasta a fost întocmit un proces verbal și a fost emis act de întoarcere a deșeurilor metale în Republica Moldovaˮ, a povestit Valentin Eșanu.
Directorul companiei a menționat că a trimis câteva solicitări autorităților responsabile, pentru a clarifica situația, dar că nu a primit niciun răspuns. Potrivit lui Eșanu, compania dispune de toate autorizațiile, inclusiv cea care demonstrează că întreprinderea poartă răspundere pentru calitatea mărfii declarate în camion. Compania face doar tranzit în Ucraina, ci nu procură marfă în această țară și nu are nicio relație de vânzare-cumpărare cu statul ucrainean, a precizat Valentin Eșanu.
Administratorul companiei „Sofilarex Plus” SRL a spus că, într-o discuție cu reprezentanți ai Serviciului Vamal din regiunea Odessa, a aflat că există un ordin de a verifica și întoarce camioanele în Moldova. Potrivit lui Valentin Eșanu, camioanele staționează până în prezent și nu este claritate în acest caz. Omul de afaceri solicită Guvernului Moldovei și al Ucrainei să intervină și rezolve situația. „Noi tindem spre Uniunea Europeană și trebuie să ne aliniem standardelor europene, dar să nu introducem monopol, astfel ca pe viitor să nu fie blocate alte companii de bună credință, care plătesc impoziteˮ, a subliniat directorul companiei „Sofilarex Plus”.
IPN a expediat solicitări către Serviciul Vamal din Moldova și din Ucraina, pentru a comenta situația, dar, deocamdată, nu a primit răspunsuri.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.