CALRRM vrea să devină un partener de nădejde pentru guvernele din România și Moldova

Guvernele din România și Republica Moldova vor avea un nou partener de nădejde în promovarea politicilor publice ce vizează dezvoltarea comunităților locale. Declarația aparține reprezentanților Consiliul Asociațiilor Aleșilor Locali din România și Republica Moldova (CALRRM), entitate care s-a reunit la Chișinău în prima ședință, și-a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă organizată la IPN.

Valentin Ivan, primarul comunei Sadu, Sibiu spune că această structură asociativă a pus baza unei proiecții comune de dezvoltare a comunităților din Moldova și România. El susține că rolul acestei structuri este ca cetățenii să simtă dezvoltarea politicilor publice. „Declarația semnată astăzi nu face altceva decât să transmită un mesaj către guvernele celor două state prin a recunoaște această structură ca și un partener de dialog social. Reiterăm invitația noastră de a decide întâlniri comune în care Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova să aibă o sesiune alături de CALRRM”, a declarat Valentin Ivan.

Mariana Gâju, prim-vicepreședintele Asociației Comunelor din România, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța susține că primii pași în crearea acestui consiliu au fost făcuți cu mulți ani în urmă. „Nu acum sunt primii pași, ci în urmă cu 10 ani, când Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a consfințit acel parteneriat, acel act de înfrățire și care, după 10 ani, reușește să aibă prima ședință, prima sesiune a CALRRM într-un statut în care avem deja Asociația Orașelor din România. Întâlniri au avut loc de-a lungul anilor, în 2015, 2017, 2019, atât în România, cât și aici, acasă, la Chișinău”, a declarat ea, menționând că „declarația adoptată astăzi în prima sesiune a CALRRM  cere în mod expres reprezentanților celor două guverne al României și al Republicii Moldova să se implice de îndată în realizarea obiectivelor specifice autorităților publice locale. Nimic altceva, decât aceea de recunoaștere a dezvoltării durabile a tuturor localităților celor două state. Și nu în ultimul rând are mare importanță grăbirea pașilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Mariana Gâju.

Mariana Gâju susține că primarii care fac parte din delegațiile României în instituțiile europene, întotdeauna au încercat să promoveze Republica Moldova și necesitatea ei de aderare la instituțiile europene, deoarece așa va avea mai mult multe oportunități și va crește și nivelul de trai.

Gheorghe Baciu, primarul orașului Slănic Moldova spune că prin crearea noii asociații și continuarea colaborărilor între primarii de pe ambele maluri ale Prutului se va reuși creșterea nivelului de trai al oamenilor care vor fi motivați să rămână acasă. „Eu cred că suntem în aceste structuri asociative oameni care ne dorim să facem în așa fel încât viitorul românilor să fie din ce în ce mai prosper, din ce în ce mai bun și să fim din ce în ce mai uniți. Noi trebuie să intrăm uniți în comunitatea europeană, trebuie să avem o voce comună și atunci, este obligația noastră de conștiință a primarilor din toate structurile - și de comune, și de orașe, și de municipii, să ne unim în sensul de a fi o voce comună și de a pune probleme importante, probleme prioritare, atât de importante pentru comunitățile noastre și bineînțeles pentru creșterea calității vieții oamenilor din comunitățile noastre”, a declarat Gheorghe Baciu.
 

Conferința de presă se desfășoară în cadrul proiectului „Dublă integrare prin cooperare și informare”, realizat de Agenția de presă IPN cu finanțarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Conținutul conferinței de presă nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.