CALM face apel la un act de justiție corect asupra aleșilor locali

Congresul Autorităților Publice Locale din Moldova solicită organelor de urmărire penală și instanțelor de judecată să asigure un act de justiție corect în privința primarilor, ținându-se cont de toate prevederile legale, dar și de statutul alesului local, transmit IPN.

Într-o adresare publică, CALM menționează că pe parcursul activității a depistat un șir de devieri care periclitează încrederea în acțiunile obiective și imparțiale ale organelor de urmărire penală și procuraturii.

CALM amintește că au fost elaborate câteva rapoarte, fiind analizate 64 de cauze penale și 18 cauze contravenționale examinate de instanțele de judecată între 2014 – 2018 împotriva reprezentanților administrațiilor locale, privind actele de corupție, abuzul de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu etc.

Potrivit CALM, rezultatele monitorizării arată că „în mai multe soluții ale instanțelor de judecată este menționat expres că nu este suficient ca un primar să acționeze contrar procedurilor legale pentru ca faptele sale să fie calificate în baza Codului Penal”. Altfel spus, chiar dacă primarul a încălcat procedurile legale, dacă nu există daune cauzate, el nu poate fi tras la răspundere penală.

CALM precizează că în Rezoluția Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, din 4 aprilie, privind situația democrației locale din Republica Moldova s-a constatat că „contextul politic pentru exercitarea funcțiilor de primar este afectat negativ de o practică intensă de utilizare a urmăririi penale împotriva primarilor și a altor reprezentanți la nivel local”. În rezoluție se mai spune că „unele dintre aceste acuzații penale par a fi aduse pentru motive nerezonabile sau nesemnificative, care uneori sunt legate de lipsa resurselor la autoritățile locale pentru a-și îndeplini competențele”.

Totodată, în rezoluție Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei „cere autorităților din Republica Moldova să găsească un echilibru mai adecvat între lupta împotriva corupției și cerințele democrației locale, astfel încât acuzații penale împotriva aleșilor locali să nu întrerupă viața politică locală”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.