Calitatea proceselor de judecată în Moldova sunt departe de standardele internaţionale, arată un studiu al Misiunii OSCE
Calitatea proceselor de judecată în R. Moldova lasă de dorit, chiar dacă au fost înregistrate anumite progrese. Amânarea frecventă a şedinţelor, desfăşurarea acestora în alte încăperi decât în sala de judecată, calitatea proastă a asistenţei juridice şi implicarea judecătorilor în audierea părţilor – sunt doar câteva dintre cele mai grave încălcări evidenţiate de Raportul Analitic „Respectarea standardelor unui proces echitabil şi a drepturilor corespunzătoare ale părţilor în cadrul proceselor judiciare”, efectuat de Misiunea OSCE în R. Moldova, notează Info Prim Neo.
Potrivit raportului din cele 2395 de şedinţe de judecată monitorizate în perioada aprilie 2006 - mai 2007, mai mult de jumătate (51%) s-au desfăşura în birourile judecătorilor, iar 13% au avut loc neoficial în anticamere şi coridoare. Peste 60% din şedinţe au început cu o întârziere de până la 30 de minute. Totodată 10% din şedinţe au fost amânate din cauza neprezentării procurorului, 10 % din lipsa victimei, 15% din lipsa avocaţilor iar alte 18% din cauza neprezentării martorului. Cele mai multe şedinţe au fost amânate pe termen de până la o lună.
În timpul monitorizării au mai fost depistate o serie de cazuri în care era grav încălcat dreptul la asistenţă juridică. De multe ori avocaţii din oficiu erau numiţi în ultimul moment, lăsând impresia că aceştia nu sunt trataţi de judecători în egală măsură cu procurorii.
Şeful adjunct al Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch, a menţionat existenţa mai multor practici ce contravin standardelor internaţionale, stabilite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Deşi se constată o îmbunătăţire în activitatea judecătoriilor moldoveni, mai sunt necesare eforturi pentru transpunerea în practică a principiilor general acceptate în ceea ce priveşte dreptul la un proces echitabil, a menţionat acesta „Vrem să atragem atenţia, în special, la numărul în continuare mare al şedinţelor desfăşurate în afara sălilor de judecată, la întîrzierile repetate şi amânări ale şedinţelor. Aceste practici, care riscă să se transforme în tradiţie, afectează dreptul inculpaţilor la un proces echitabil", a spus Neukirch.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicolae Clima, a confirmat că mai există anumite carenţe şi erori care fac ca procesele de judecată să nu fie întotdeauna corecte. Printre fenomenele negative Clima a menţionat încălcarea prezumţiei nevinovăţiei de către judecători, implicarea acestora în audierea martorilor, comentarii uneori nepoliticoase la adresa părţilor. „Datele prezentate în acest raport sunt adevărate. Urmează ca în baza lor să facem schimbările de rigoare pentru a avea în Moldova o justiţie corectă şi la nivel european”, a menţionat Clima.
Raportul analitic „Respectarea standardelor unui proces echitabil şi a drepturilor corespunzătoare ale părţilor în cadrul proceselor judiciare”, lansat la 19 iunie, face parte din Programul de Monitorizare a Proceselor Judiciare, lansat de Misiunea OSCE în R. Moldova şi Biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului, în martie 2006.