Calitatea apei în apeducte din raza municipiului Chişinău, tot mai proastă

Ponderea probelor de apă nestandarte preluate din apeductele comunale rurale a crescut de la 24, 3 % până la 35% şi de la 35, 2 % până la 45% în apeductele departamentale. Din cele circa 100 de apeducte mici din raza municipiului Chişinău, doar 40 au apă potabilă, care corespunde normelor sanitare. Restul sunt cu apă tehnică.

Solicitată de IPN, şefa Secţiei sănătatea mediului de la Centrul de Sănătate Publică a municipiului Chişinău, Liubovi Goncear, a menţionat că în cazul apeductelor care au ca sursă de apă fântânele arteziene şi care au o adâncime destul de mare principalii factori de poluare sunt compuşii de fier şi amoniu. Substanţele ajung în apă din straturile terestre, fără a fi legate de factorul uman. În cazul fântânilor cu alimentare din pânzele freatice ale pământului, calitatea apei depinde de lucrările de salubrizare necesare pentru dezinfectarea apei de compuşi periculoşi.

Specialistul a spus că persoanele care consumă apă poluată cu micro-organisme riscă  afecţiuni diareice acute. În cazul în care consumatorii au dubii despre calitatea apei potabile, pot solicita intervenţia medicilor igienişti pentru efectuarea anumitor analize.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.