Calea Ferată din Moldova va fi restructurată

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” urmează să treacă printr-un amplu program de restructurare. Directorul CFM, Iurie Topală, a declarat pentru IPN că restructurarea este impusă de proiectul de finanţare BERD/BEI şi urmează a fi efectuată până în 2019.

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” va deveni societate pe acţiuni, în cadrul căreia se va separa gestionarea serviciilor de transport pasageri, transport mărfuri, dar şi dezvoltarea infrastructurii. Statul va deţine pachetul majoritar în societatea pe  creată. Finanţatorii susţin că o asemenea formă de organizare va asigura mai multă transparenţă.

Directorul CFM a spus că serviciile vor fi devizate, dar procesul nu ar trebui grăbit. „Transport de pasageri practic nu avem. Se folosesc alte mijloace de transport în interiorul ţării, cum ar fi autobuzele şi microbuzele, şi nu este nevoie de transport feroviar pe interior pentru că lumea nu-l utilizează. Nu există o cerinţă a populaţiei în acest sens”, a spus Iurie Topală.

Acesta a explicat că divizarea serviciilor ar permite accesul privaţilor în domeniul transportului feroviar, care poate veni cu oferte de curse noi la preţuri diferite de cele ale întreprinderii. „Azi legislaţia Republicii Moldova nu prevede posibilitatea privaţilor să vină pe acest segment, pentru că este o întreprindere de stat monopolistă”, a explicat Iurie Topală.

Ca urmare a restructurării, numărul angajaţilor întreprinderii s-ar putea reduce, dar nu semnificativ, a mai spus directorul CFM. În total la Calea Ferată muncesc 10500 de persoane.

La sfârşitul lunii septembrie anul curent, Calea Ferată din Moldova a contactat un împrumut de 52,5 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii. Banii au fost acordaţi pentru o perioadă de 15 ani, cu dobânda de 1,5% anual, şi vor fi folosiţi pentru procurarea de noi locomotive şi modernizarea infrastructurii. Împrumutul face parte dintr-un pachet cu cel acordat de BERD, în valoare de 50 de milioane de euro. Astfel, investiţiile în Calea Ferată din Moldova se ridică la peste 100 de milioane de euro. 5 milioane de euro sunt oferite sub formă de grant din partea Băncii Mondiale şi Uniunii Europene.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.