Căldura ridicată din septembrie este influențată de mase de aer din nordul Africii

Temperaturile înalte care s-au stabilit pe teritoriul Republicii Moldova în luna septembrie sunt influențate de mase de aer uscate și calde care vin din partea de nord a Africii. Media termică a lunii este cu patru grade mai sus ca norma. Temperaturi comparabile au fost urmărite și în septembrie 1994, 2015, 2020. Cea mai caldă luna septembrie a fost în 2020, când temperaturile au fost cu cinci grade mai sus ca norma, a precizat pentru IPN Tatiana Stamatova, șefa Direcției Meteorologie din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Căldură anomală s-a stabilit în a treia decadă a lunii septembrie. Începând cu 18 septembrie și până la ziua de astăzi se menține regimul termic cu șase grade mai sus ca norma, ceea ce se întâmplă o singură dată în 30 de ani. Ultima dată asemenea vreme caldă a fost în anul 1999.

Tatiana Stamatova a mai spus că temperaturile ridicate se vor menține până la fârșitul lunii, iar de duminică temperaturile vor reveni la valori normale. Însă, conform centrelor europene care fac prognoze lunare, pentru luna octombrie se așteaptă vremea caldă, mai sus ca norma.

Până la 30 septembrie, la Chișinău vor fi temperaturi de 27-28 de grade Celsius ziua, iar pentru noaptea sunt prognozate 13 grade Celsius. În sudul țării maximele ajung la 30 de grade.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.