Cadrul legal de funcţionare a parteneriatelor public-private va fi revăzut
Guvernul a aprobat o serie de modificări în actele legislative în vigoare care vin să armonizeze prevederile acestora cu Legea parteneriatului public-privat (PPP). Potrivit vicepremierului Valeriu Lazăr, ministrul economiei, scopul acestora este instituţionalizarea parteneriatelor public-private şi asigurarea funcţionării acestora, transmite Info-Prim Neo.
În Legea concesiunii modificările operate precizează obiectul de reglementare a documentului în cauză, autorităţile publice implicate în identificarea obiectelor de concesiune.
În Legea cu privire la proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale aceste modificări şi completări se referă la rezultatul din activitatea de PPP, procedura de dobândire a dreptului de proprietate în proiectele PPP.
În Legea privind serviciile publice de gospodărie comunală completările aprobate de Guvern lărgesc categoriile de persoane care pot avea calitate de operator al serviciilor publice de gospodărie.
Competenţele consiliilor locale, primăriilor şi preşedinţilor de raionale privind implicarea cât mai eficientă a sectorului privat în prestarea diferitor servicii publice populaţiei sunt specificate de modificările propuse în Legea cu privire la APL
Completări şi modificări se propun şi în Legea cu privire la PPP. Acestea delimitează clar competenţele autorităţilor publice centrale şi locale în domeniul PPP, stipulează competenţele Agenţiei Proprietăţii Publice pe lângă Ministerul Economiei. APP va răspunde de monitorizarea şi evaluarea realizării PPP, iar controlul va rămâne doar la nivelul respectării de către partenerii publici a procedurilor de selectare a partenerilor privaţi în cadrul PPP. Celălalt control va fi efectuat de către instituţiile specialitate.
Valeriu Lazăr a mai spus că procedurile standard pentru asigurarea funcţionării PPP vor fi prevăzute într-un regulament special. Urmează să fie elaborat şi un ghid al PPP.
Legea cu privire la parteneriatul public-privat a fost adoptată în vara anului 2008. La 8 mai 2009, printr-o hotărâre de Guvern, în cadrul Agenţiei Proprietăţii Publice de pe lângă Ministerul Economiei a fost instituită direcţia PPP. Însă, până în prezent nu a fost lansat niciun proiect de parteneriat public privat. Ministerul Economiei explică situaţia prin lipsa unor reglementări clare, racordate la ultimele evoluţii economice privind activitatea PPP.