Cadru normativ nou pentru aplicarea Legii privind întreprinderea de stat și cea municipală

Un set de proiectele ale actelor normative care vor asigura funcționarea noii Legi cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală au fost publicate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru consultări publice, înainte de a fi aprobate de Guvern, transmite IPN.

Este vorba despre  proiectele statutului întreprinderii de stat și întreprinderii municipale, în care se face referință la bunurile acestor companii ce pot fi incluse în capitalul social, pragul minim al capitalului social și posibilitatea de modificare, organele de conducere, modul de repartizare a profitului obținut, procedura de reorganizare și dizolvare a întreprinderii de stat și întreprinderii municipale, alte aspecte legate de funcționarea acestora.

Sunt, de asemenea, prezentate proiectele Regulamentului model privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției vacante de administrator al întreprinderii de stat și întreprinderii municipale, condițiile de înscriere și participare la concurs și proiectul modelului contractului individual de muncă al administratorului, în care sunt precizate atribuțiile fondatorului, administratorului, drepturile acestora, condițiile de remunerare a muncii. â

Organele centrale cărora se subordonează întreprinderile de stat urmează să asigure adoptarea pachetului de acte normative la adunările acționarilor, astfel ca în termen de o lună fiecare întreprindere de stat să le aibă. Guvernul recomandă autorităților publice locale să controleze această chestiune, solicitând întreprinderilor municipale din teritoriile administrate să se racordeze la cerințele legii, astfel ca acestea să elaboreze și să adopte proiectele actelor normative, de asemenea, în termen de o lună de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, la 1 ianuarie 2019 pe teritoriul Republicii Moldova se erau înregistrate 1552 de întreprinderi de stat și municipale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.