Pe 10 noiembrie 2009, a eşuat prima tentativă de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament. Ea a marcat începutul crizelor politice caracteristice guvernării de coaliţie a partidelor declarate pro-europene, venite la guvernare după evenimentele dramatice din luna aprilie a aceluiaşi an, notează IPN.
Atunci, democratul Marian Lupu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană, singurul înscris în cursă, nu a acumulat suficiente voturi pentru a ocupa fotoliul prezidenţial. Pentru el au votat 53 din 101 de parlamentari. Pentru a fi promovat în funcţie, avea nevoie de susţinerea a 61 de deputaţi.
Comisia specială a declarat că din cele 101 de buletine de vot, au fost utilizate şi exprimate valabile doar 53. Fracţiunea PCRM, constituită din 48 de deputaţi, nu a participat la vot.
Ulterior, crizele politice, generate de imposibilitatea alegerii şefului statului de către Parlament, dar şi de neînţelegerile dintre partidele componente ale coaliţiilor de guvernământ, s-au repetat cu regularitate.
IPN a descris atmosfera în care a decurs procedura de alegere în ştirea din acea zi. De asemenea, fotografia care însoţeşte prezenta ştire este realizată pe data de 10 noiembrie 2009.