BVM dă starul primei licitaţii în acest an de vânzare a acţiunilor proprietate a statului
Pachetele de acţiuni, proprietate publică de stat în 27 de societăţi pe acţiuni, sunt expuse la licitaţia „cu strigare” prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei (BVM) cu începere de marţi şi până la sfârşitul acestei săptămâni de lucru (20-23 martie). În 13 din acestea statul deţine o cotă majoritară de peste 51%, transmite Info-Prim Neo.
Tudor Copaci, director general al Agenţiei Proprietate Publică de pe lângă Ministerul Economiei, a menţionat că printre pachetele de acţiuni expuse se înscriu cele ale fabricilor de fermentare a tutunului din Orhei şi Şoldăneşti, în care cota statului este 85% şi, respectiv, 91% de acţiuni, Uzina de maşini de salubritate din Făleşti (94% de acţiuni), Combustibil Solid (78%) , Răut SA din Bălţi (76,5%), Apromaş SA din Edineţ (71,4%), uzina mecanică ArtMed din Chişinău (45%), hotelul Jolly Alon (34,0%).
„Aceste pachete de acţiuni nu au fost solicitate pe parcursul licitaţiilor anterioare, noi am redus puţin preţul de la 5 la până la 20 la sută şi sperăm că pachetele îşi vor găsi găsi cumpărătorul, cu atât mai mult că în 2012 se atestă, judecând după solicitarea de informaţii, o mică înviorare din partea investitorilor străini. De asemenea, sunt multe oportunităţi pentru potenţialii investitori locali”, a menţionat Tudor Copaci.
Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare a acestor pachete de acţiuni, constituie 411,8 mln lei.
Licitaţia „cu strigare” prin intermediul Bursei de Valori pentru vânzarea acţiunilor proprietate publică de stat se înscrie în primai rundă de privatizări, lansată de Agenţia Proprietate Publică de pe lângă Ministerul Economiei în anul curent. În total la licitaţiile „cu strigare” şi „cu reducere” în această primă rundă va fi expus patrimoniu în valoare de 800 mln lei. Noi runde de privatizări a proprietăţii publice de stat, prin diferite modalităţi, vor fi lansate la fiecare două luni.
Statul deţine 25% din patrimoniul înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova. „ Această cotă este cu mult mai mare decât în statele europene. În prezent este analizată lista obiectelor care nu sunt pasibile privatizării, în sensul reducerii acesteia. În posesia satului vor rămâne doar întreprinderile care oferă servicii şi produse de maximă importanţă socială. Restul urmează să fie transmise prin aplicare diverselor forme de deetatizare sectorului privat, precizând că lista completată a bunurilor ce vor fi supuse privatizării după definitivare va fi transmisă parlamentului pentru adoptare.