Businessmenii sunt îndemnaţi să aibă un dialog mai activ cu guvernarea

Oamenii de afaceri din Moldova sunt îndemnaţi de către premierul Iurie Leancă să activizeze dialogul cu factorii de decizie şi să semnaleze organele de drept în cazurile de corupţie. Cu un astfel de îndemn, prim-ministrul a venit în deschiderea Forumului Oamenilor de Afaceri, care s-a desfăşurat marţi, 12 noiembrie, la Chişinău, sub egida Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova (CNPM), transmite IPN.

Şeful executivului a vorbit despre acţiunile Cabinetului de miniştri pentru 2013-2014, inclusiv despre Foaia de parcurs în vederea eliminării constrângerilor critice în calea mediului de afaceri, recent aprobată. De asemenea, premierul le-a propus oamenilor de afaceri să contribuie cu opinii şi rapoarte independente în procesul de evaluare a implementării Foii de parcurs.

Prim-ministrul a reiterat că una dintre priorităţile Guvernului pentru anii 2013-2014  este combaterea corupţiei. „Vă îndemn să aderaţi la această prioritate stabilită de Guvern şi să denunţaţi în mod hotărât toate tentativele de estorcare a banilor din partea funcţionarilor publici, indiferent de nivelul ierarhic al acestora. Vă asigur că aceste tentative vor întâlni reacţii pe potrivă din partea instituţiilor responsabile”, a declarat oficialul.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului, Leonid Cerescu, a remarcat că în ultima perioadă presiunile asupra mediului de afaceri au crescut, iar la întâlnirile de rang înalt li se spunea că sunt prea emotivi şi nu prezintă argumente clare la aceste afirmaţii. Anume aceasta a dus la iniţiativa de a comanda un studiu independent şi de a organiza Forumul Oamenilor de Afaceri.

Rezultatele studiul „Constrângerile majore asupra mediului de afaceri”, realizat de Expert-Grup la iniţiativa CNPM, au fost prezentate în cadrul forumului. Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupuşor, a menţionat că mediul de afaceri moldovenesc are probleme din cauza instabilităţii politice şi implicării politicului în afaceri, din cauza lipsei forţei de muncă de calitate, din cauza infrastructurii proaste. La acest capitol Moldova a fost plasată de un studiu ONU pe penultimul loc în zona euro-asiatică, ultima fiind Mongolia.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus în context că toate constrângerile menţionate nu reprezintă o noutate. Autorităţile sunt la curent cu aceste probleme şi se întreprind măsuri pentru a le soluţiona.

Antonio Graziosi, director sub regional al Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), cu sediul la Budapesta, a spus că principala problemă cu care se confruntă toate ţările din regiune, nu doar Moldova, este asigurarea populaţiei cu locuri de muncă. Pentru a crea locuri de muncă mediul de afaceri are nevoie de un cadru legal transparent, iar comunicarea cu instituţiile guvernamentale trebuie să fie eficientă. Antonio Graziosi a mai spus că iniţiativa CNPM de a organiza un astfel de eveniment este lăudabilă.

Vicepreşedinţii CNPM, Alexandru Slusari, Eugen Roşcovanu şi Vladimir Florea, au spus că organizarea acestui forum trebuie să fie ca lansarea unei rachete de semnalizare a problemelor din mediul de afaceri. Sunt importante acţiunile care vor urma, unele politici deficiente nu au atins încă punctul ireversibil şi situaţia mai poate fi redresată.

La sfârşitul dezbaterilor a fost făcut public proiectul unui memorandum de colaborare între CNPM şi Guvern, urmând ca timp de o lună acesta să fie completat cu propuneri ale oamenilor de afaceri şi ale instituţiilor statului pentru a fi semnat.

  • iurie leanca despre coruptie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.