Burse de studii la Colegiul Europei: zi limită de aplicare - 15 ianuarie

Tinerii din Republica Moldova mai au timp până pe 15 ianuarie 2025 să aplice pentru burse de studii postuniversitare la prestigiosul Colegiu al Europei. Aplicațiile pentru anul universitar 2025-2026, deschise din 16 octombrie 2024, trebuie completate online până la ora 23:59 a ultimei zile. Procesul de înscriere presupune depunerea unei cereri oficiale, însoțite de toate documentele justificative solicitate, inclusiv scrisori de recomandare trimise prin sistemul electronic, transmite IPN.

Candidații trebuie să îndeplinească cerințele academice și lingvistice riguroase, iar cei care aplică pentru burse trebuie să selecteze un comitet de selecție corespunzător naționalității lor.

Ce este Colegiul Europei?

Fondat în urmă cu peste 70 de ani, Colegiul Europei are două campusuri principale în Bruges (Belgia) și Natolin (Varșovia, Polonia) și, recent, un nou program în Tirana (Albania). Instituția este renumită pentru programele sale interdisciplinare de studii europene, abordarea educațională intensă și mediul academic divers. Absolvenții colegiului dețin poziții importante în administrații naționale, organizații internaționale și instituții europene.

„Formula Colegiului” oferă studenților o experiență unică de 10 luni, trăind și învățând împreună într-un mediu multicultural, în care diversitatea culturală și academică sunt la ele acasă. În fiecare an, studenți din peste 50 de țări, cu o vârstă medie de 25 de ani și vorbitori de 3-4 limbi, participă la programele Colegiului.

Programe disponibile
Printre programele oferite se numără:
Master în Studii Economice Europene (Bruges);
Master în Studii Europene Interdisciplinare (Natolin);
Master în Relații Internaționale și Diplomație a UE (Bruges);
Master în Transformare și Integrare Europeană (Tirana).

Toate programele, cu excepția celui în Afaceri Transatlantice (MATA), sunt bilingve (engleză și franceză).

Cum aplicați?

Procesul de aplicare implică: completarea unui formular online disponibil pe site-ul Colegiului și depunerea documentelor solicitate, inclusiv CV-ul Europass, copii ale diplomelor și foilor matricole, scrisori de motivație și de recomandare, precum și o copie a pașaportului sau a cărții de identitate.

Cei doi referenți indicați în formularul de aplicație vor primi automat cereri de completare a scrisorilor de recomandare online. Data-limită pentru trimiterea acestor referințe este 22 ianuarie 2025.

Cerințe academice

Candidații trebuie să dețină o diplomă universitară finalizată (sau în curs de finalizare) echivalentă cu cel puțin 240 de credite ECTS. Se acceptă și absolvenți de studii Erasmus, iar diplomele trebuie traduse în engleză sau franceză, dacă nu sunt deja redactate în aceste limbi.

Povestea unui absolvent

Mihai Mogîldea, director adjunct al IPRE și absolvent al Colegiului Europei, campus Natolin, își amintește: „Am ales să studiez la Colegiul Europei pentru a înțelege mai bine modul în care funcționează Uniunea Europeană și rolul acesteia la nivel global. Experiența m-a ajutat să-mi construiesc o carieră în integrarea europeană. Încurajez tinerii din Moldova să aplice și să contribuie la europenizarea țării noastre”, a împărtășit Mihai Mogâldea.

Fondat în 1949, Colegiul Europei contribuie de șapte decenii la formarea liderilor implicați în integrarea europeană. Campusurile sale oferă o experiență educațională unică, cu profesori din peste 25 de țări și o rețea globală de absolvenți care își aduc contribuția la dezvoltarea unui continent pașnic și prosper. Peste 70% dintre studenți beneficiază de burse integrale sau parțiale oferite de guverne și instituții private.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.