Burse de Merit pentru 50 cei mai buni studenți din țară

50 de studenți și masteranzi de la 12 instituții de învățământ superior din țară au primit burse a câte 12 mii de lei fiecare. Studenții au fost premiați în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Concursului „Burse de Merit”. Câștigătorii au trebuit să demonstreze unei comisii de experți că sunt cei mai buni la capitolul performanță academică, implicare extra-curriculară, dar și că au inspirație în cadrul unei probe scrise, transmite IPN.

Directorul Centrului de Informații Universitare, Angela Mușet, a remarcat că, în acest an, studenții au putut alege la proba scrisă – eseu, din patru tematici. Potrivit Angelei Mușet, acestea au fost diverse așa încât să cuprindă cât mai multe domenii. Pe lângă eseu, candidații au trebuit să completeze un formular de aplicare, să prezinte scrisori de recomandare, articole științifice, publicații, dar și dovada implicării în activități extra-curriculare. Astfel, din 221 de studenți aplicanți, comisia de experți a selectat 50 cei mai buni.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Elena Belei, a menționat că organizarea a astfel de concursuri încurajează excelența academică și este, totodată, o oportunitate excelentă oferită studenților din țară. ,,Voi sunteți cei mai buni, cei care demonstrați, prin muncă zilnică, prin tenacitate și spirit competitiv că succesul poate fi obținut aici, acasă, în Republica Moldova. Vă doresc să continuați să fiți la fel de determinați, plini de energie și entuziasm și să contribuiți la crearea unui viitor frumos pentru țara noastră”, a menționat oficialul.

Bursierul Iulian Criminceanu a remarcat că, istoric fiind, a cucerit juriul cu eseul pe care l-a scris pe o temă istorică și anume „Moldova în trecut, prezent și viitor”, unde s-a referit de la prima atestare documentară a Moldovei până în prezent. Tânărul spune că din bursa primită și-a cumpărat 100 de cărți istorice pentru biblioteca personală.

O altă bursieră, Lucia Stegărescu, spune că în spatele acestei burse se ascund multe nopți nedormite, foarte multe proiecte și participări la diferite activități pe parcursul anilor de studii. Ea spune că banii din bursă încă nu i-a cheltuit, dar și-ar dori să-i investească într-o vacanță. „Astfel îmi voi aduce aminte că munca mea a fost bine remunerată”, a spus studenta.

Studentul Andrei Secu a menționat că ,,acest eveniment este despre efort, progres și rezultate”. El a mai spus că în activitatea sa a întâlnit provocări, dar și oportunități, dar nu s-a gândit niciodată să nu se mai implice în proiecte sociale. El spune că pentru el bursa este o motivație de a continua în același ritm.

În total, pe durata celor 23 de ediții ale programului, peste 5700 de studenți au participat la concurs, dintre care 1500 au beneficiat de Burse de Merit.

Concursul Burse de Merit a fost lansat în anul 1996 la inițiativa Fundației Soros-Moldova pentru a încuraja performanțele academice, științifice și extra-curriculare ale studenților din Moldova. Programul de burse este susținut financiar de banca „Moldova Agroindbank” și compania „Orange Moldova”. Parteneri evenimentului sunt Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova și Agenția de publicitate Kim Art, iar parteneri media - Revista Săptămîna, Ziarul național Timpul, Ziarul de Gardă și Agenția de presă IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.