Bunicii sunt instruiţi cum să educe copii lipsiţi de grija părintească
Un grup de bunici din regiunile Bălţi şi Lăpuşna (raionul Hânceşti) sunt învăţaţi cum să educe, cu minimum de riscuri, copiii lipsiţi de grija părintească. Este al doilea training pentru formatori, din cele trei prevăzute în cadrul proiectului „Persoane în etate îngrijind de copii vulnerabili”.
Participanţii la seminar sunt voluntari care vor instrui, ulterior, reţeaua din comunitate. Aceştia vor face vizite în familiile în care bunicii sau alte rude în etate îngrijesc de copii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare sau de copii abandonaţi.
În cele două zile de trening, la 9 şi 10 octombrie, voluntarii vor acumula cunoştinţe despre modalităţile de ocrotire a drepturilor copilului, etapele de dezvoltarea până la adolescenţă ale acestora, despre dezvoltarea psihică deficientă la copii şi metodele de depăşire a situaţiilor de risc.
Organizatorii îşi propun să fortifice capacitatea buneilor de îngrijire şi educaţie a copiilor, să consolideze relaţiile între generaţii şi să promoveze familia extinsă - a rudelor, buneilor şi a altor persoane apropiate - drept mediu bun pentru dezvoltarea copiilor, dar şi o alternativă instituţionalizării.
Seminarul este organizat de HelpAge International şi are ca partener proiectul UNICEF-UE „Dezvoltarea serviciilor sociale integrate pentru familii vulnerabile şi copii în situaţii de risc”. HelpAge International este o reţea globală ce apără drepturile persoanelor în etate şi oferă sprijin întru întărirea rolului lor de tutori de-a lungul generaţiilor.
Potrivit Studiului de Demografie şi Sănătate din anul 2005, fiecare al treilea copil sub 14 ani locuieşte cu un părinte, în timp ce 7% locuiesc fără ambii părinţi, din cauza migrării acestora peste hotare.
Studiile UNICEF atestă: copiii care nu locuiesc cu părinţii biologici sunt cel mai des dezavantajaţi, iar cei educaţi în internate şi case de copii au mai puţină încredere în propriile forţe. Pentru că sunt mai puţin pregătiţi pentru viaţa socială, absolvenţii de instituţii rezidenţiale îşi găsesc mai greu un loc de muncă, sunt potenţiale victime ale traficului de fiinţe umane şi pot intra în conflict cu legea.