Bullying-ul poate fi întâlnit în majoritatea instituțiilor de învățământ din țară

Bullying-ul poate fi întâlnit în majoritatea instituțiilor de învățământ din Republica Moldova. Subiectul a fost abordat în cadrul unei mese rotunde cu genericul: „Împreună reducem bullying-ul!”, parte a unui proiect implementat de Keystone Moldova, transmite IPN.

Lina Malcoci, coordonatoarea proiectului, susține că, pentru a-i face pe părinți, elevi și profesori să înțeleagă mai bine ce este  bullying-ul, aceștia au fost implicați în activități de advocacy, campanii pe social media, școli de vară.

Diana Prisacaru, coordonatoare de proiect în cadrul Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF), a declarat că activitățile implementate în cadrul acestui proiect au contribuit la prevenirea fenomenului în școli, iar asta va duce la crearea unui mediu mai sigur pentru elevi.

Directorul administrativ Keystone Moldova, Nicolae Ciocan, spune că violența în școală, sub toate formele sale, constituie o încălcare a drepturilor copilului la educație, sănătate și bunăstare, iar pentru eradicarea acesteia sunt necesare eforturi colective.

„Aici am dezvoltat și o rețea de voluntari activi care ajută tinerii să rezolve problemele sociale. Scopul proiectului a fost dezvoltarea unei comunicări eficiente pentru a găsi soluții și diminuarea fenomenului de bullying”, a menționat Nicolae Ciocan.

Ludmila Grâu, pedagog în comuna Tudora din raionul Căușeni, a declarat că multe situații de bullying nu pot fi rezolvate fără implicarea adulților.

„Pe parcursul anilor, am văzut multiple cazuri de bullying. De aceea, mereu am încercat să previn acest lucru, victimele sunt sensibile de obicei. Când nu reușeam să conving agresorul, încercam să discut și cu părinții”, spune Ludmila Grâu.

Psihologul Cristina Jereghi a menționat că nu există copii răi, există copii neînțeleși. Înțelegerea motivului de bullying este foarte importantă. Fiecare dintre noi are datoria să intervină când observă că ceva nu este în regulă, indiferent de rolul pe care îl avem.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul proiectului „Dialog comunitar pentru reducerea fenomenului de bullying” implementat de Keystone Moldova în cadrul proiectului „Împreună pentru educație de calitate”, susținut de Liechtenstein Development Service (LED) și implementat de Asociația Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei APSCF.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.