Buletinele de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, dar și cele pentru referendumul național cu privire la probleme de interes național, inițiat de președintele României, au ajuns în Republica Moldova. Duminică, 26 mai, cetățenii români din Republica Moldova vor primi un buletin pentru alegerile europarlamentare și două pentru cele două întrebări supuse referendumului, însă alegătorii pot opta dacă votează doar pentru un scrutin sau pentru ambele, transmite IPN.
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat, vineri, într-o conferință de presă că autoritățile române organizează în străinătate 441 de secții de votare. Adresele pot fi accesate pe o hartă interactivă. Din numărul total de secții, 36 sunt deschise în Republica Moldova. Votarea începe la ora 07.00 și se desfășoară până la ora 21.00.
Cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate pot vota indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul străin – domiciliați, rezidenți sau turiști. Cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce dau o declarație pe proprie răspundere că nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris.
Daniel Ioniță a menționat că, pentru a-și exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil. În acest context, ei sunt îndemnați să verifice din timp valabilitatea actelor și să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora. În ziua scrutinului, 26 mai, Secția consulară a Ambasadei României la Chișinău, precum și consulatele României de la Bălți și Cahul nu vor elibera acte de identitate. Ultima zi înainte de scrutin, în care pot fi eliberate acte este vineri, 24 mai, între orele 14.00 și 15.00. eliberarea actelor va fi reluată de marți, 28 mai.
În prezent, România este reprezentată în Parlamentul European de 32 de parlamentari. Moldovenii cu cetățenie română vor putea alege dintre cei 16 concurenți electorali. Este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate alegeri pentru reprezentanții României în Parlamentul European. Scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014.
Întrebările pentru referendumul național sunt: „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?” și, a doua, „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”.