Bugetul pentru 2020 este unul electoral, opinii

Bugetul pentru anul 2020, care a fost aprobat ieri de către Guvern și urmează să fie dezbătut în Parlament, este unul cu tentă electorală. De această opinie este deputatul Lilian Carp. Potrivit lui, bugetul presupune un deficit bugetar foarte mare, dar nu se știe deocamdată cum va fi acoperit acesta, transmite IPN.

Deputatul Lilian Carp bugetul aprobat are, pe de o parte, conotație electorală, iar, pe de altă parte, prin acest paravan de buget social ar putea avea loc anumite fraude prin privatizări care generează multe semne de întrebare. „Este un buget care nu se deosebește foarte mult de bugetul anului 2019, în care era un deficit bugetar de peste cinci miliarde de lei”, spune parlamentarul.

Potrivit lui, marea problemă este faptul că nu se cunoaște din ce surse va fi acoperit acest deficit bugetar. „Problema nu constă atât în deficit, cât în sursele care pot acoperi acest deficit bugetar. Fie că vor fi scoase la vânzare unele bunuri, întreprinderi de stat, suma este de aproape 50 de milioane de euro. Teama este dacă se revine la acea listă a privatizărilor propusă în 2019 și la câteva întreprinderi de stat cum sunt „Moldtelecom”, Combinatul de tutun cu scăderea prețurilor pentru ele”, susține Lilian Carp.

Și fostul ministru al apărării, secretar general al Partidului Verde Ecologist, Vitalie Marinuța, este de părere că acest buget este unul electoral care vine să arate în lumină bună partidul de guvernare și actualul Guvern, susținut de președintele Igor Dodon, și are scopul să-i asigure șefului statului sprijin pentru următoarele alegeri prezidențiale. „Este un buget orientat social. Dacă analizăm, vedem că majoritatea cifrelor ce țin de domeniul social sunt în creștere. Este un buget cu un deficit foarte mare, de 7,4 miliarde de lei. La compartimentul venituri este mai mare decât anul acesta, la cheltuieli tot este mai mare. Cresc foarte multe indemnizații, însă sursa veniturilor nu este concretă”, susține Vitalie Marinuța. În opinia lui, pentru realizarea bugetului, Guvernul se va împrumuta foarte mult în interiorul țării, diminuând capacitatea businessului mic de a se credita pe interior sau sporind dobânda de creditare. În plus, ar putea fi scoase la licitație unele bunuri ale statului.

Fostul ministru al mediului și liderul Uniunii Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu, susține că bugete de acest gen, care pun o povară socială foarte mare în condițiile când nu există fluxuri mari de bani în economie, îngreunează situația pentru 3-5 ani înainte. „Trebuie să recunoaștem că nu vor veni 150 de milioane de euro din România, nu vor veni bani din Uniunea Europeană și în momentul acesta deja există probleme”, este de părere politicianul. Potrivit lui, acest buget arată foarte bine din punct de vedere social, dar din punct de vedere economic va provoca repercusiuni.

Ieri, Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2020. Documentul prevede 44,1 miliarde de lei venituri și 51,5 miliarde de lei cheltuieli. Deficitul depășește 7 miliarde de lei. Bugetul este construit pe o creștere economică de 3,8%, o inflație medie anuală de 5,7%, o majorare a exporturilor cu 9% și o sporire a importurilor cu 7,1%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.