Bugetul de stat pentru anul 2019, votat în primă lectură. Opoziția critică

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019 a fost votat în primă lectură în ședința Parlamentului de vineri, 23 noiembrie. Conform proiectului, în anul 2019, veniturile bugetului public național vor fi în creștere cu 9,4% față de anul curent, cheltuielile – cu 9,7%, deficitul bugetar atingând nivelul de 2,7% din PIB, față de 2,6% în acest an. Deputații din opoziție au criticat proiectul, declarând ca fiind unul electoral, transmite IPN.

Potrivit ministrului finanțelor, Octavian Armașu, la baza proiectului de buget a stat prognoza dezvoltării economiei și obiectivele politicii fiscale și vamale pe anul 2019. Prognoza macroeconomică prevede că Produsul Intern Brut va fi în creștere cu 4% în termeni reali, față de anul 2018. Veniturile bugetului de stat pe anul 2019 se preconizează în sumă totală de 42 125,5 milioane de lei, cu o creștere față de cel curent cu 14,1%. 88,6 la sută din venituri provin din încasările din impozite și taxe, cu o creștere față de anul curent cu 12,6%. Intrările de granturi pentru susținerea bugetului și pentru proiectele finanțate din surse externe se prognozează în sumă de 1 960,2 milioane de lei. Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2019 se prevăd în sumă de 47 664,2 milioane de lei, cu o creștere de 13,5% comparativ cu cheltuielile prevăzute pentru anul 2018. Acestea sunt determinate de necesitatea asigurării financiare a priorităților ramurilor, conform documentelor de politici naționale și sectoriale.

În luările de cuvânt, deputatul Partidului Liberal Valerian Bejan a declarat că, analizând cifrele „desenate” în acest buget, multe alocații vor rămâne doar pe hârtie. În aceste condiții, va fi generată o inflație incontrolabilă, va avea loc o devalorizare a monedei naționale. Și atunci furtul miliardului va părea „floricele”. „Așa creșteți Moldova, împovărând cetățenii cu datorii până la infinit?”, a întrebat parlamentarul. Acesta a mai spus că alocațiile pentru învățământ sunt într-o continuă scădere și la domeniul ocrotirii sănătății este aceeași tendință.

Deputatul Partidului Comuniștilor Oleg Reidman a spus în luarea sa de cuvânt că fracțiunea PCRM în fiecare an la examinarea bugetului își îndeamnă colegii din legislativ să se detașeze de culorile politice, astfel încât poziția parlamentară să reprezinte un pas înainte. În opinia sa, proiectul trebuie respins, întrucât acesta are un caracter electoral iresponsabil. Potrivit deputatului, nu este vorba despre un buget de dezvoltare, ci despre un buget de supraviețuire a actualei guvernări înainte de alegeri, iar deja în primăvară sau la începutul verii, vor fi operate corectări. Acesta a mai spus că este vorba despre un buget electoral, iar dezamăgirile în rândul populației urmează.

Deputatul Partidului Socialiștilor Vladimir Golovatiuc afirmă că bugetul urma să fie prezentat până la vacanța de vară, însă s-a procedat diferit în context electoral. Și alegerile au fost amânate la maximum, pentru ca anume înainte de scrutin oamenii să simtă așa-zisa grijă din partea statului. Parlamentarul a mai spus că acest buget nu este nici unul de dezvoltare, nici măcar de supraviețuire. Potrivit lui, bugetul de stat trebuie să asigure acoperire pentru obiectivele Guvernului, însă acest lucru nu se întâmplă.

Deputatul Partidului Liberal Democrat Grigore Gobzac a declarat că acea creștere salarială prevăzută în proiect vine în disonanță cu promisiunile făcute de către guvernare precum că salariile vor crește și mai mult. Bani pentru asemenea creșteri nu sunt prevăzuți în buget. Liberal-democratul se arată convins că salariile în sectorul bugetar vor fi mai mari pentru lunile decembrie, ianuarie, februarie, pentru că există o legătură directă cu alegerile din 24 februarie 2019, însă nu e clar dacă vor mai fi bani pentru mai târziu. În opinia sa, data alegerilor a fost amânată cu scopul ca guvernarea să „bage” mâna în bugetul pentru anul 2019.

Lilian Carp, deputat PL, susține că proiectul bugetului pentru anului viitor prezintă un document cu venituri și cheltuieli, nimic mai mult – nici ceea ce ține de dezvoltare sau prevederi ca Republica Moldova să devină independentă de granturi, împrumuturi externe. Potrivit lui, proiectul prevede creșteri la venituri din contul amenzilor – circa 500 de milioane. Și acest lucru denotă că se va face tot posibilul ca cetățenii să fie „prinși” și sancționați cu ajutorul radarelor „amplasate în tufari”. Deputatul a mai spus că degrabă va fi un singur „radar”, la vamă, pentru că lumea pleacă din țară. Liberalul a mai spus că nu a văzut în proiect să fie indicate venituri din amnistia fiscală. Or, se declara că aceste prevederi legale vor aduce sume considerabile la buget.

Corneliu Dudnic, deputat al Partidului Democrat, a menționat că opoziția degeaba încearcă să îngrozească societatea cu declarațiile pe care le face, pentru că realitatea este alta. În opinia sa, pentru că 2019 este un an electoral, aprobarea bugetului pentru anul viitor în luna noiembrie are o importanță deosebită pentru societate. Parlamentarul mai spune că în pofida tuturor tentativelor opoziției de a împiedica procesele bugetare, Guvernul și-a stabilit obiective clare de creștere economică, veniturile sunt în creștere în comparație cu anii precedenți și aceasta este o realitate. Corneliu Dudnic afirmă că bugetul prevede majorări de alocații pentru o categorie de pensionari, salarii mai mari pentru bugetari, surse pentru reabilitarea drumurilor, construcția Arenei Chișinău etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.