Mai mult de jumătate din persoanele fizice care au bunuri imobile cu destinație locativă valoarea cadastrală cumulativă a cărora este estimată la 1,5 milioane de lei și mai mult, iar suprafața totală constituie 120 de metri pătrați și mai mult au achitat la stat impozitul pentru avere, în sumă totală de 34,8 milioane de lei. Suma calculată spre încasare în bugetul de stat constituie 50 de milioane de lei, transmite IPN.
Anul 2016 a fost primul an de aplicare a impozitului pe avere, constituind un exercițiu nou în domeniul fiscal. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, până în data de 25 decembrie 2016, cu respectarea termenului stabilit de legislație, au achitat impozitul pe avere 1797 de persoane din 2893 care urmau să facă acest lucru. În perioada 27-29 decembrie, obligația cu privire la impozitul pe avere a fost onorată de încă 141 de subiecți.
Pentru fiecare zi de neachitare în termen, în contul personal al contribuabilului se calculează penalitatea de întârziere.
Impozitul pe avere se achită o dată pe an pentru totalitatea bunurilor cu destinație locativă valoarea cadastrală cumulativă a cărora depășește 1,5 milioane de lei, iar suprafața de 120 de metri pătrați. Impozitul pe avere nu trebuie confundat cu impozitul pe proprietate. Sunt două impozite distincte (unul de stat, iar altul local), care se referă la subiecți diferiți, au cote, facilități și termene de plată diferite. Impozitul pe proprietate se achită până la data de 15 august și 15 octombrie, iar impozitul pe avere se achită până la data de 25 decembrie.
Cota impozitului pe avere constituie 0,8% din valoarea impozabilă, iar suma medie a impozitului pe avere calculată în anul 2016 a constituit 17 869 lei. Conform prevederilor Codului Fiscal, în cazul neachitării la timp a impozitului pe avere, penalitatea se calculează până la data achitării integrale a obligațiunilor fiscale.
Pentru anul 2016 penalitatea a constitut 0, 0687 % pentru fiecare zi de întârziere, iar pentru 2017 - 0, 0384% pentru fiecare zi de întârziere.