Procuratura de Transport a expediat în instanţa de judecată 10 cauze penale, în care sunt vizate 10 persoane juridice şi 5 persoane fizice, învinuite că au comis evaziuni fiscale în proporţii deosebit de mari şi au prejudiciat bugetul de stat cu 12 milioane de lei. Evaziunile fiscale erau comise prin intermediul a 23 de întreprinderi fantomă, transmite IPN.
Procurorul Vitalie Busuioc, a menţionat, la o conferinţă de presă, că în perioada anilor 2011-2013, învinuiţii, prin intermediul firmelor fantomă, au efectuat mai multe tranzacţii fictive de livrare a utilajelor pentru trenuri şi vagoane Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, suma tranzacţiilor fiind de 75 de milioane de lei. În cadrul urmării penale, s-a constatat că tranzacţiile respective nu au fost confirmate prin acte contabile şi, astfel, au fost aduse prejudicii statului prin neachitarea impozitelor în sumă de 12 milioane de lei.
Anchetatorii au efectuat 38 de percheziţii la domiciliul şi sediile firmelor fantomă, aplicând sechestre pe mai multe conturi bancare ale agenţilor economici. În schema frauduloasă este implicat şi un inspector al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, care s-a ales cu o cauză penală pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.
Persoanele învinuite sunt cercetate în stare de libertate, dau au interdicţia de a părăsi teritoriul republicii. Pentru comiterea evaziunii fiscale, persoanele fizice riscă o amendă de la 3 la 5 mii de unităţi convenţionale (o unitate convenţională este egală cu 20 de lei) sau închisoare până la 6 ani. Persoanele juridice riscă amendă de la 3 la 6 mii de unităţi convenţionale, cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
Ministerul Transportului şi Infrastructurii Drumurilor a emis un comunicat de presă în care menţionează că este în aşteptarea demersurilor procurorilor privind suspendarea, pe perioada anchetei, persoanelor angajate la Calea Ferată, vizate în dosar, care sunt încă în funcţie.