Proiectul de politică bugetar-fiscală și proiectele bugetelor pentru 2021 vor fi examinate și aprobate de Guvern pe 30 noiembrie, fie pe 1 decembrie. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința conducerii de vârf a țării. Potrivit lui, există stringentă necesitate ca aceste proiecte să fie votate de Parlament până la finele anului, pentru ca din 1 ianuarie țara să aibă acoperire legală pentru cheltuieli, transmite IPN.
Potrivit premierului, după aprobarea proiectelor în Guvern, imediat se va merge în Parlament, pentru examinarea în comisii și votarea în prima lectură, ca ulterior, peste 10 zile, Guvernul să poată examina amendamentele deputaților și, pe la 20-21 decembrie, sau când va decide Parlamentul, să fie votul în lectură finală.
Ion Chicu susține că bugetul pentru anul 2021 a fost elaborat având la bază aceeași abordare ca în 2020, „cu investiții masive în infrastructură și cu plăți sociale la nivel major”. Preventiv, în Fondul Rutier vor fi 1,7 miliarde de lei. Proiectul „Drumuri Bune”, va fi finanțat în 2021 cu 90 de milioane de lei. În Fondul Ecologic Național se prevăd 500 de milioane de lei, care vor merge pentru sisteme de apă și canalizare. Se vine cu majorări de salarii în sectorul bugetar, pentru toate categoriile de angajați. Personalul medical, care este în mare parte finanțat din Fondul de Asigurări Obligatorii în Medicină, de la 1 ianuarie va avea majorări de salarii de 30%.
Prim-ministrul a specificat că politica bugetar-fiscală este finalizată și va fi aprobată conform aceluiași grafic. Se va oferi mai multă flexibilitate autorităților publice locale pentru unele taxe. Totodată, Guvernul nu renunță la ideea de a plafona taxele locale, pentru că „este o măsură care vine să protejeze businessul de unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități publice locale”, a remarcat premierul.
Ion Chicu a punctat și unele măsuri de susținere a businessului, subliniind menținerea locurilor de muncă prin subvenționarea impozitelor aferente salariilor. Vor fi alocați 300 de milioane de lei la prima etapă, exclusiv pentru subvenționarea impozitelor aferente angajării persoanelor care actualmente nu sunt în Republica Moldova sau nu lucrează oficial în Republica Moldova și nu au relații cu bugetul.
Asta înseamnă că, dacă angajatorii vor lua la muncă fie cetățenii reveniți din străinătate, fie tinerii specialiști sau persoane care s-au aflat în șomaj în ultimul an, timp de 12 luni, bugetul de stat va subvenționa impozitele pe salarii. Scutirea ar fi de 41-45% din plăți, raportat la fondul salarial.