Bufet suedez, încă în 18 şcoli din Chişinău

Bufetul sedez va înlocui sistemul tradiţional de alimentare a elevilor încă în 18 instituţii de învăţământ din capitală. În proiectul bugetului municipal pentru 2013 au fost prevăzute în aceste scopuri alocări de 1 milion de lei, transmite IPN.

Potrivit lui Alexandru Fleaş, director adjunct în Direcţia generală educaţie, tineret şi sport, până acum 20 de şcoli din capitală au implementat bufetul suedez. Chiar dacă acest fapt este salutat de către părinţi şi elevi, proiectul nu poate fi considerat pe deplin unul de succes pentru că utilajul din şcoli este învechit şi nu se ajung destui bani pentru a cumpăra alte rechizite necesare, cum ar fi liniile automate de transportare a veselei. În acest an, banii alocaţi vor fi cheltuiţi pentru linia de deservire, veselă şi înlocuirea tehnicii învechite cu alta nouă. Alexandru Fleaş a mai spus că în cazul bufetului suedez cheltuielile sunt aceleaşi, dar s-a redus cantitatea resturilor de mâncare.  

Directoarea Liceului „Natalia Gheorghiu”, Irina Bolgaciuc, a declarat pentru IPN că elevii s-au adaptat repede noului model de deservire. „Ceea ce ne supără este tehnica învechită. Nu avem cuptor, nu avem frigider unde am putea păstra salata, de aceea hrănim copiii cu salate numai iarna. Este preparată atâta mâncare cât să se consume la o masă”, a spus managerul.

Direcţia generală educaţie tineret şi sport îşi propune să extindă proiectul şi în alte localităţi, astfel ca până în anul 2015 jumătate din instituţiile de învăţământ din ţară să adopte modelul bufetului suedez, când nu există un ospătar care să servească masa, iar elevul îşi poate pune în farfurie ceea ce vrea să mănânce din mai multe feluri de mâncare propuse la alegere.

  • alexandru fleaº despre experienþa bufetului suedez.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.