Între Republica Moldova și Slovacia există un sprijin reciproc în cadrul parteneriatului strategic, care se materializează în rezultate tangibile pentru cetățeni, în proiecte valoroase, a declarat viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, după ce a discutat cu omologul său slovac, Ivan Korčok, principalele aspecte ale cooperării moldo-slovace, agenda europeană a Republicii Moldova, programele de asistență pentru dezvoltare, transmite IPN.
În cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful diplomației slovace, Nicu Popescu a reiterat că Parteneriatul Estic și Zona de Liber Schimb cu UE sunt un succes pe care Republica Moldova ar dori să-l consolideze prin extinderea ariei de cooperare, „inclusiv în domeniul protecției mediului înconjurător, securității și rezilienței, digitalizării”, – idei expuse și după întâlnirile cu reprezentanții altor capitale europene. „Pentru noi, integrarea europeană este calea care poate fortifica democrația, reformele, redresarea economică”, a subliniat șeful diplomației de la Chișinău.
Nicu Popescu a apreciat că prezenta vizită este o mărturie a intensificării relațiilor moldo-slovace. Aceluiași scop va servi și apropiata vizită a președintei Maia Sandu la Bratislava. Se așteaptă că dialogul politic va impulsiona relația comercial-economică între state, iar investițiile slovace vor înviora peisajul economic al țării.
Șeful diplomației moldovenești a mulțimut pentru proiectele slovace implementate în Moldova, adresate comunităților: echiparea anti-covid a unui număr de cinci spitale, asigurarea cu echipament special a unei case de copii din Ceadîr-Lunga, implementarea unui proiect de asigurare cu apă potabilă la Ialoveni etc.
La rândul său, Ivan Korčok a remarcat căldura cu care a fost primit la Chișinău, specificând că îi leagă o prietenie de ani de zile cu actualul ministru moldovean de externe. El a apreciat că numirea acestuia la timona diplomației moldovenești este în beneficiul țării.
Oficialul slovac a menționat interesul țării sale de a contribui la fortificarea Republicii Moldova, de a o vedea democratică și prosperă în vecinătatea sa estică, fiind o țară care „aduce vești bune” în cadrul Parteneriatului Estic. El a exprimat sprijinul autorităților slovace pentru agenda de reforme a președintei Maia Sandu, guvernarea urmând să valorifice șansa unică de a readuce stabilitatea și supremația legii în țară.
Ministrul a enunțat sprijinul Bratislavei pentru rezolvarea pașnică conflictului transnistrean. El a dat asigurări că Slovacia va continua să sprijine Republica Moldova atât în efortul ei extern de integrare europeană, a reformelor sistemice interne, cât și prin proiecte concrete, adresate oamenilor, prin acțiuni de ajutorare și solidaritate în combaterea pandemiei de COVID-19.
În context, ministrul a relatat că a transmis autorităților de la Chișinău un lot de 10 mii de teste rapide antigen.