Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, care a făcut parte din comisia de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general, susține că este pe deplin satisfăcut de modul în care a funcționat comisia, în ciuda criticilor lansate în societate după anunțarea celor patru candidați care au trecut la următoarea etapă a concursului. Potrivit lui, comisia a fost unită și nu au existat neînțelegeri și nemulțumiri în interiorul acesteia. Pe de altă parte, unul dintre candidații la această funcție, expertul Ștefan Gligor, este de părere că concursul nu a fost organizat suficient de bine și că procedura de examinare și preselectare a candidaților a fost una destul de superficială, transmite IPN.
„Comisia a fost unită, nu au existat neînțelegeri și nemulțumiri între membrii comisiei. Toți membrii comisiei și-au desfășurat activitatea în strictă conformitate cu regulamentul și cu legislația”, a declarat Igor Boțan în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.
Potrivit lui, candidații au fost evaluați după o grilă de punctaj. Fiecare candidatură a fost supusă votului în cadrul comisiei și putea să treacă în următoarea etapă, dacă avea cel puțin patru din cele șase voturi ale membrilor comisiei. „Nimeni nu a cerut recuzarea membrilor comisiei. Deci, se prezumă că candidații au avut încredere în membrii comisiei. Oamenii din comisie au lucrat de o manieră colegială”, a declarat Igor Boțan. Potrivit lui, faptul că activitatea acestei comisii este criticată demonstrează că aceasta a fost independentă și nu a fost influențată.
Răspunzând la criticile apărute în spațiul public după anunțarea celor patru candidați care au trecut în următoare etapă, Igor Boțan răspunde că astfel a fost regulamentul concursului și legislația în vigoare. Potrivit lui, comisia nu putea să se conducă de presupuneri și deducții referitor la activitatea unor candidați, fără să aibă în față decizii ale instanțelor de judecată.
Expertul Ștefan Gligor, candidat la funcția de procuror, care nu a trecut în următoarea etapă a concursului, este de părere că însăși procedura de examinare și preselectare a candidaților a fost una destul de superficială și că a fost organizată cu câteva greșeli de logică generală. „Primul lucru, ca să ai candidați integri într-un concurs, este credibilitatea comisiei și timpul rezonabil pe care îl ai să aplici cu un dosar. Asta înseamnă că mai întâi trebuie să constitui comisia și ea să declare începutul concursului de preselecție și de depunere a dosarelor, acordând un termen. Această etapă inițială s-a făcut greșit. A fost mai întâi lansat concursul și după aceea a fost anunțată componența comisiei”, a declarat candidatul. În opinia lui, aceasta este prima greșeală a Ministerului Justiției care a organizat etapa de preselecție a candidaților.
Ștefan Gligor se întreabă de ce în următoarea etapă au trecut unii oameni în declarațiile de avere ale cărora sunt indicate informații vădit false. În această ordine de idei, candidatul este de părere că Guvernul ar trebui să intervină și să amâne rezultatele concursului.
După etapa interviului, care s-a desfășurat timp de două zile, Ministerul Justiției a anunțat că în finala concursului pentru ocuparea funcției de procuror general au ajuns patru din cei 16 candidați, care au promovat etapa întâi a concursului. În „lista scurtă” a candidaților au ajuns Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Ieri seara, prim-ministra Maia Sandu a cerut comisiei de preselectare să verifice de urgență informația publicată în presă și să examineze oportunitatea reevaluării listei scurte „în contextul apariției unor informații noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată pentru concurs”.
Conform legislației, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să aleagă un singur candidat din „lista scurtă” pe care să îl înainteze pentru aprobare de către președintele țării.