Bolnavii de cancer pulmonar cu terapii eşuate au o şansă de îmbunătăţire a calităţii vieţii cu preparatul TARCEVA
Bolnavii de cancer pulmonar cu terapii eşuate pot beneficia de o şansă de îmbunătăţire a calităţii vieţii cu preparatul TARCEVA, considerat de specialişti drept una din primele pietre ce stau la baza unei noi ere în oncologia moleculară. Preparatul prezintă o moleculă ţintă, care omoară celulele bolnave fără a le afecta pe cele sănătoase şi a provoca bolnavului efecte adverse, au declarat în cadrul unei conferinţe de presă specialişti notorii în oncologie din R. Moldova şi România, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit directorului Institutului Naţional de Oncologie, Dumitru Sofroni, cancerul pulmonar se situează, de mulţi ani, pe locul doi în structura morbidităţii oncologice. Anual, în RM se înregistrează primar în jur de 700 cazuri de cancer pulmonar, cei mai afectaţi printre bărbaţi fiind cei cu vârsta între 50 şi 59 de ani (36 la sută), iar printre femei (41 la sută) - cele care au trecut de 70 de ani. Doar 25-30 la sută din aceşti bolnavi sunt depistaţi în faza incipientă, tratamentul la etapele III şi IV constituind metodele chirurgicale, chimice şi radiologice, care nu totdeauna au efectul scontat.
Odată cu apariţia preparatului TARCEVA, spune Sofroni, bolnavii din fazele tardive capătă o şansă de a supravieţui maladiei, fiindcă acest preparat de ultimă generaţie al firmei elveţiene Roche a demonstrat un beneficiu de supravieţuire a 42,5 la sută din cazurile cancerului pulmonar avansat şi îmbunătăţirea calităţii vieţii prin devastarea simptomelor caracteristice bolii avansate.
Din cauza preţului mare al preparatului, de 42 mii de lei pentru 30 de pastile, Institutul Oncologic a procurat TARCEVA doar pentru 3-5 pacienţi. Sofroni speră că, după exemplul altor ţări ale lumii, necesităţile bolnavilor oncologici trebuie acoperite, cel puţin în jumătate, din finanţări particulare.
Doctorul conferenţiar al Universităţii de Medicină din Cluj, Tudor Ciuleanu, a declarat că circa 800 de bolnavi de cancer pulmonar din România, care nu mai răspundeau altor metode de tratament, au avut norocul să participe la Studiul de testare al TARCEVA, efectuat în Canada cu participarea a 86 de centre din 17 ţări. O bună parte au ieşit din criză şi şi-au îmbunătăţit calitatea vieţii.
Ciuleanu spune că a folosit în practica sa preparatul TARCEVA şi-l consideră ca pe unul revoluţionar, care efectuează un tratament novator, de toxicitate redusă şi comod prin administrarea unei pastile în zi.
TARCEVA este actualmente evaluat într-un program clinic intensiv de o Alianţă Globală printre care OSI Pharmaceuticals şi Roche, concentrându-se la stadiile primare ale cancerului pulmonar. Rezultatele vor fi gata peste doi ani.
Potrivit specialiştilor, 85 la sută din cazurile cancerului pulmonar sunt provocate de fumul de ţigară. Pe seama fumatului sunt 30 la sută din toate cazurile de cancer.