Bolnavii cu „oase de sticlă” ar putea fi operaţi în Moldova dacă ar exista instrumentar

Persoanele care suferă de osteogeneză imperfectă, o boală rară cunoscută în popor ca şi „boala oaselor de sticlă”, sunt nevoite să meargă peste hotare să se opereze. Intervenţiile chirurgicale de care au nevoie, ar putea fi făcute şi în Moldova, doar că instituţiile medicale din ţară nu dispun de instrumentarul necesar.

Solicitat de IPN, doctorul în medicină Sergiu Ojog, conferenţiar universitar la Catedra „Ortopedie şi traumatologie” a Universităţii de Stat de Medicina şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, a spus că numărul persoanelor care suferă de osteogeneză imperfectă nu este cunoscut. Nu există cineva care ar monitoriza aceste cazuri. Fiind o boală genetică, numărul cazurilor de îmbolnăvire se schimbă de la an la an.

„Acum 12 ani, am operat o persoană diagnosticată cu „boala oaselor de sticlă”. Cel mai curios este faptul că pacientul mai avea un frate geamăn, care s-a născut perfect sănătos. În cazul acestor pacienţi se face ososinteza, adică este implantată o tijă metalică în aşa fel, încât oasele să crească pe ea şi să nu se fractureze des. Tehnic, nu este o operaţie dificilă, dar instrumentarul pe care îl avem în spitale nu ne permite această intervenţie chirurgicală”, a specificat Sergiu Ojog. Peste hotare o operaţie de acest fel costă în jur de 10 mii de euro. Suma nu include cheltuielile de spitalizare.

Persoanele cu osteogeneză imperfectă trăiesc în medie 35 de ani. Sergiu Ojog spune că durata vieţii poate fi prelungită, iar un rol important în joacă modul de viaţă al bolnavilor. Boala „oaselor de sticlă” se transmite ereditar, iar afecţiunea se manifestă prin fracturi care apar chiar de la primii paşi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.