Deputatul socialist Bogdan Țîrdea susține că Republica Moldova reușește să mențină relații normale cu Uniunea Europeană și NATO, însă în ceea ce privește relațiile cu Federația Rusă situația este mai dificilă, transmite IPN.
Bogdan Țîrdea susține că drept succese în relațiile moldo-ruse pot fi considerate doar întrevederea la nivel de prim-miniștri ai Federației Ruse și Republicii Moldova și participarea premierului Ion Chicu la lucrările Comisiei Economice Euroasiatice, dar nu se înregistrează succese în ceea ce privește consolidarea statutului limbii ruse și modificarea legii privind combaterea propagandei rusești.
Deputatul Partidul Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea consideră că relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană vor depinde de măsura în care Guvernul îndeplinește sau nu propriile angajamente și cerințele partenerilor de dezvoltare. Potrivit lui, perioada declarațiilor a trecut demult și relațiile au intrat în faza pragmatică. „Actualmente, tot ceea ce declarăm trebuie să întărim cu fapte. Dacă vorbim despre reforma justiției, atunci în final reforma justiției trebuie să însemne că omul care încalcă legea va fi pedepsit. Orice om, de la măturător de stradă până la deputat sau președinte, indiferent de funcție și partid, el trebuie să fie pedepsit dacă a încălcat legea. Acesta trebuie să fie rezultatul”, a afirmat deputatul în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova.
Politologul Igor Volnițchi menționează că abordarea unei politici externe echilibrate a apărut în Republica Moldova în anii 2017-2018, în condițiile în care guvernarea democrată a reușit să se certe și cu Uniunea Europeană, și cu Federația Rusă, și cu Statele Unite ale Americii. Potrivit lui, electoratul are tendința să susțină mai mult politicienii care optează pentru prosperitatea populației decât pentru cei care promovează geopolitica și un exemplu ar fi rezultatele alegerilor din municipiul Chișinău când, în premieră, fotoliul de primar a fost ocupat de un reprezentant al unui partid de stânga.
Discuțiile dintre participanții la emisiune au avut loc în contextul declarațiilor făcute ieri de președintele Igor Dodon la sesiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a spus: „Mi-aș dori ca Moldova să nu mai fie catalogată ca fiind prorusă, proeuropeană, proamericană, proromânească. Noi avem cetățeni care, în același timp, pot susține toate aceste direcții sau niciuna. Important este nu să generăm stereotipuri geopolitice, dar să îmbrățișăm valorile democratice”.