BNM vrea să încurajeze băncile să își desfășoare afacerile în lei

Banca Națională a Moldovei vrea să descurajeze intermedierile financiare în valută și să încurajeze băncile să își facă afacerile în moneda națională, să atragă depozite și să crediteze în lei. În acest sens, Octavian Armașu, guvernatorul BNM, a declarat astăzi, 19 iunie, în cadrul Clubului Presei Economice, care s-a desfășurat la sediul BNM, că „s-a decis majorarea cu trei puncte procentuale a normelor rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă, în perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă – 16 iunie -15 august 2019”, transmite IPN.

De asemenea, în ședința din 19 iunie, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a decis, cu vot unanim, majorarea cu 0,5 puncte procentuale a ratei de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, până la 7% anual. Potrivit lui Octavian Armașu, decizia are la bază presiunile inflaționiste, cauzate în mod special de creșterea fondului de salarii și a creditelor de consum, precum și impulsul fiscal pozitiv în 2019 și 2020, ca urmare a preconizatei deblocări a finanțării externe.

O altă decizie luată de Comitetul Executiv al Băncii Naționale este majorarea ratelor de dobândă la creditele overnight cu 0,5 puncte procentuale, până la 10% anual.

Potrivit guvernatorului BNM, deciziile au rolul de a atenua presiunile inflaționiste, de a stimula economisirea, având drept scop crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de plus/minus 1,5 puncte procentuale de la ținta de 5% pe termen mediu.

„Luna trecută, inflația în Republica Moldova a constituit 4,6% și va continua să crească. BNM va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și externe, riscurile și incertitudinile asociate inflației pe termen scurt și mediu”, a declarat guvernatorul BNM.

Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe 31 iulie.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.