BNM prelungește termenul de înstrăinare a acțiunilor a două bănci

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis prelungirea cu trei luni a termenului de înstrăinare de către acționari a acțiunilor Energbank SA și Băncii de Finanțe și Comerț SA. Este vorba despre acționarii asupra cărora BNM a dispus anterior măsuri sancționatoare pentru nerespectarea cerințelor în domeniul acționariatului bancar, se menționează într-un comunicat de presă al instituției, citat de IPN.

BNM a constatat, printr-o hotărâre la 11 ianuarie, că un grup de acționari acționează concertat în raport cu Banca de Finanțe și Comerț SA. Aceștia au achiziționat și posedă o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 36,15%, fără permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naționale. Astfel, au fost încălcate prevederile Legii privind activitatea băncilor. În consecință, a fost suspendat exercițiul unor drepturi ale acestor acționari. Ei trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social.

Tot atunci BNM a constatat o activitate concertată, fără permisiunea prealabilă scrisă a BNM, și la Energbank SA. În acest sens, Comitetul executiv a aprobat o hotărâre privind suspendarea exercițiului unor drepturi în privința a 52,77% din acțiuni. Ca urmare deciziei BNM, acționarii vizați trebuie, conform legii, să înstrăineze acțiunile deținute în capitalul social al băncii respective. De asemenea, ținând cont de mărimea pachetului de acțiuni de peste 50%, în conformitate cu Legea privind redresarea și rezoluția băncilor, BNM a dispus în privința acestei bănci aplicarea măsurilor de intervenție timpurie. O parte din echipa executivului și cea a consiliului băncii, care va rămâne în funcție, vor fi completate de administratori temporari desemnați de către BNM.

Atât Banca de Finanțe și Comerț”, cât și Energbank, vor continua să activeze în regim normal și să presteze toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări. Ambele bănci sunt bine capitalizate, solvabile și stabile. În totalul activelor sectorului bancar din Republica Moldova, Banca de Finanțe și Comerț reprezintă o cotă de 3,7%, iar Energbank – 3,2 %.

Măsuri similare de suspendare a drepturilor unor acționari au fost întreprinse anterior și la alte bănci licențiate din Republica Moldova, cum ar fi Moldova-Agroindbank și Moldindconbank.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.