Banca Națională a Moldovei oferă oportunități de angajare tinerilor specialiști, pe care îi ademenește cu programe de instruiri internaționale și posibilități de creștere profesională la banca centrală, dar și în alte instituții din țară, transmite IPN.
„Noi avem o claritate asupra faptului că nu putem găsi specialiști gata pregătiți pe piața muncii pentru că activitatea Băncii Naționale este una specifică. Cel mai reușit start în carieră la BNM este aplicarea la un stagiu de practică în cadrul instituției”, a subliniat directorul Departamentului strategie, organizare și resurse umane la BNM, Natalia Zabolotnîi, în cadrul unui eveniment dedicat promovării interesului față de sectorul financiar-bancar printre publicul preocupat de o carieră în cadrul băncii centrale.
Portrivit ei, 50% din angajații instituției sunt cu experiență de muncă de până la șase ani și există un echilibru între viziuni noi și cunoștințe instituționale.
Natalia Zabolotnîi a menționat că există o necesitate de a crește capacitatea instituțională a Băncii Naționale. Această necesitate se regăsește atât în domeniile de bază (politica monetară, supravegherea bancară, reglementare și autorizare), cât și cele de suport și guvernanță (evidența contabilă și raportare, domeniul juridic). „Noi ne orientăm către piața și înțelegem că tinerii au nevoi deosebite atunci când devin angajați. Noi avem mai multe instrumentre care ar motiva tinerii să vină la noi. Avem un proces de inducție foarte laborios și de învățare la locul de muncă, când colegii au mare grijă să inducă persoana nou venită în tot specificul activității Băncii Naționale”, a spus ea.
De asemenea, Banca Națională oferă oportunitatea de a munci la distanță. Aceasta opțiune este valabilă după șase luni de activitate. „Mai întâi trebuie să fie învățarea la locul de muncă și pe urmă echipăm persoana pentru a putea munci la distanță. Este un răspuns la necesitățile pieții, precum și un reziduu al pandemiei, atunci când am activat în mare parte la distanță și am văzut beneficiul acestui mod de activitateˮ, a explicat directorul de departament de la BNM.
Angajații BNM pot beneficia de posibilități de dezvoltare inclusiv la nivel internațional. Programe de instruiri pentru tinerii specialiști, dar și pentru angajații cu experiență sunt oferite de către alte bănci centrale, organizații financiare internaționale sau organizații de învățare continuă la nivelul băncilor centrale cu care conlucrează Banca Națională a Moldovei.
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a declarat că instituția este în căutarea permanentă a tinerilor specialiști cu pregătirea academică în domeniul băncilor și finanțelor, economiști, matematicieni, ingineri în tehnologii informaționale. „Banca Națională urmează să preia mai multe responsabilități de supraveghere, cum ar fi supravegherea sectorului de asigurări, sectorului de instituții financiare nebancare, se lărgește mandatul nostru de stabilitate financiară, de aceea vom avea nevoie de cadre noiˮ, a afirmat guvernatorul.
Tinerii care doresc să se angajeze la Banca Națională a Moldovei sau să facă un stagiu de practică sunt încurajați să acceseze rubrica Cariera pe site-ul oficial al instituției.