BNM: Legea interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului

Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei interzice acordarea oricărei asistențe financiare statului și organelor acestuia. Instituția precizează că, orice împrumut de la BNM ar duce la sărăcirea populației. Potrivit BNM, creditarea statului sau a businessului este asigurată de instituțiile financiare bancare și cele nebancare, iar în prezent, în sectorul bancar există suficiente lichidități. Precizările vin în contextul informațiilor vehiculate cu privire la un eventual împrumut destinat statului sau utilizarea rezervelor valutare, transmite IPN.

„Pentru depășirea crizei economice, susținerea agenților economici și a populației în condițiile pandemiei, executivele din mai multe țări recurg la împrumuturi interne sau externe. În Republica  Moldova atragerea resurselor interne de către executiv este prevăzută de lege și Banca Națională, în calitate de agent fiscal al statului, plasează regulat valori mobiliare de stat (VMS) și obligațiuni de stat pe piața primară”, menționează instituția într-un comunicat de presă.

BNM precizează că a asigurat existența unui nivel înalt de lichidități în bănci, anume pentru a crea condiții pentru creditarea businessului și a Ministerului Finanțelor, și, prin urmare, acestea sunt disponibile pentru necesitățile economiei. Astfel, se asigură echilibrul macro-monetar și se creează condiții pentru creditarea economiei.

Potrivit instituției, orice împrumut de la BNM pentru stat ar însemna o emisie suplimentară de monedă, care ar duce la creșterea inevitabilă a prețurilor și, în consecință la sărăcirea populației, fiind afectate cele mai vulnerabile pături ale societății.

„Totodată, este important de menționat, că mijloacele de pe conturile Ministerului Finanțelor obținute sub formă de asistență financiară externă (credite și granturi) sunt incluse în activele oficiale de rezervă. Ministerul Finanțelor utilizează liber aceste mijloace, inclusiv după conversia în moneda națională, pentru cheltuieli bugetare și derularea proiectelor investiționale. De asemenea, vom preciza că activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general”, subliniază BNM.

BNM precizează că menține rezervele valutare la un nivel adecvat. Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaţionale la un nivel care în viziunea sa este adecvat pentru realizarea politicii monetare şi valutare a statului”. Utilizarea rezervelor valutare în afara scopurilor pentru care sunt menite, pe lângă efectele negative legate de politica monetara, poate să declanșeze alte șocuri, care să amplifice presiunile asupra rezervelor valutare. Această situație nu este deloc binevenită, în special acum, când avem nevoie de rezerve valutare solide, în condițiile crizei globale existente.

Convertirea rezervelor valutare și utilizarea acestora pe plan intern ar duce imediat la creșterea prețurilor, fiindcă pentru aceeași unitate de valută ar fi emise încă o dată unități monetare naționale la cursul de schimb corespunzător. Totodată, ar avea loc și o depreciere cauzată de reducerea credibilității monedei naționale, cu o consecutivă valutizare a economisirilor populației și o ulterioară creștere a prețurilor – inflație.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.