BNM despre frauda bancară: Au fost puse la dispoziție documente relevante și specialiști calificați

Banca Națională a Moldovei susține că a manifestat deschidere, cooperare și transparență față de toate instituțiile statului care au cerut date la subiectul fraudei bancare. Potrivit BNM, la dispoziția organelor de anchetă au fost puse volume mari de documente relevante, inclusiv specialiști de înaltă calificare pentru a acorda sprijinul necesar la investigarea fraudei, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, BNM precizează că a furnizat mai multe informații decât i-au fost solicitate: peste 14 TB (terabyte) de date în format electronic, care conțin milioane de fișiere. Dintre acestea, peste 12 TB de date au fost ridicate și securizate de BNM de la băncile în lichidare. La fel, au fost prezentate informații pe suport de hârtie în volum de aproape 9000 de file.

„BNM nu își poate explica ce se urmărește prin recentele declarații la adresa băncii centrale în condițiile în care la dispoziția organelor de anchetă au fost puse volume enorme de documente relevante, inclusiv specialiști de înaltă calificare pentru a acorda sprijinul necesar la investigarea fraudei. Banca Națională nu numai că nu ascunde nimic, ba dimpotrivă, a depus și depune eforturi, ca să se asigure că toate materialele disponibile au fost dezvăluite, iar dacă va depista ascunderea informației, persoanele implicate vor fi deferite justiției”, se arată în comunicatul BNM.

Posibil, reacția BNM, vine, inclusiv, după ce procurorul Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că au existat dificultăți în colaborarea cu Banca Națională a Moldovei pentru investigarea fraudei bancare și că BNM avea serverele celor trei bănci fraudate, însă ele au fost depistate de procurori abia la efectuarea perchezițiilor. Potrivit procurorului, investigarea fraudei bancare este un proces complex și îndelungat întrucât procurorii nu erau inițiați în domeniul financiar-bancar, iar Banca Națională, care are profesioniști în acest domeniu, a tergiversat orice colaborare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.