În primele 15 zile ale lunii februarie, BNM a vândut pe piaţa locală 87 de milioane USD pentru a tempera deprecierea monedei naţionale. La data de 13 februarie, nivelul activelor oficiale de rezervă au constituit 1850,4 milioane USD, acoperind în proporţii suficiente importul de mărfuri şi servicii – 3,3 luni de import, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naţionale a Moldovei, presiunile de depreciere asupra monedei naţionale continuă să se menţină şi în 2015. Potrivit ultimelor date, comparativ cu finele anului 2014, moneda naţională s-a depreciat cu 25,5% faţă de dolarul SUA şi cu 17,8% faţă de euro. Aceasta se atestă în condiţiile persistenţei evoluţiilor consemnate în 2014, caracterizate prin extinderea decalajului dintre cerere şi oferta de valută.
Potrivit datelor preliminare, în ianuarie 2015, procurările nete de numerar în valută străină de către bănci s-au redus în jumătate, iar cererea netă de valută străină din partea persoanelor juridice a scăzut cu 19,7%. Pe parcursul acestei luni, cererea de valută este preponderent generată de importatorii de resurse energetice. Cererea a fost acoperită prin ofertă în proporţii de 47,1 %, comparativ cu 83,4 % în ianuarie 2014.
În aceste condiţii, BNM a intervenit în ianuarie prin vânzarea a 114, 4 milioane de USD pe piaţa locală, temperând deprecierea monedei naţionale. Pe lângă intervenţiile realizate de BNM, pe parcursul ultimelor 2 luni, rata de bază a fost majorată de la 3,5% până la 8,5%. În acelaşi timp, norma rezervelor obligatorii la mijloacele atrase în lei a fost modificată de la 14 la 18%.
În perioada următoare, persistenţa factorilor de depreciere a monedei naţionale, în special reducerea remiterilor de mijloace băneşti, vor descuraja consumul intern şi importul de mărfuri şi servicii. În consecinţă, se va atesta o echilibrare a balanţei comerciale, şi respectiv o stabilizare a dinamicii cursului de schimb al monedei naţionale.
În anul 2014, pe piaţa valutară locală s-a consemnat un decalaj profund dintre cererea şi oferta de valută străină. Acest lucru a fost cauzat de reducerea ofertei de valută, pe fondul restricţiilor impuse de Rusia la exportul produselor moldoveneşti, precum şi al scăderii transferurilor de valută din străinătate în favoarea persoanelor fizice.