BNM a revizuit în creştere rata inflaţiei

Banca Naţională a Moldovei anticipează pentru 2013 o inflaţie anuală de 4,3%. Prognoza este cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât cea anterioară, prezentată în luna mai, transmite IPN.

În 2014 , potrivit raportului BNM, prezentat la 1 august, inflaţia medie anuală se va plasa la nivelul de 3,8%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât s-a anticipat în runda anterioară. BNM estimează că la mijlocul anului 2015 inflaţia se va apropia de nivelul ţintit de instituţie – de 5% .

Referindu-se la riscurile care planează asupra noii prognoze, guvernatorul Dorin Drăguţanu a spus că acestea sunt legate de diminuarea prognozei creşterii economice pe pieţele externe, în principal în UE şi Federaţiei Ruse, de reducerea preţurilor la produsele alimentare pe pieţele internaţionale şi de o eventuală majorare a preţurilor la petrol pe fundalul tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Dorin Drăguţanu a relevat că pentru prima dată în Moldova, al treilea an consecutiv,  inflaţia se plasează sub 105, adică este de o cifră. Acest fapt creează condiţii favorabile pentru activitatea investitorilor, dar şi pentru obţinerea unei creşteri economice durabile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.