Republica Moldova urmează să primească o finanțare de 134,3 milioane de dolari SUA din partea Băncii Mondiale. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Consiliul directorilor executivi al BM, iar banii sunt acordați în cadrul celui de-al Doilea Program de Operațiuni pentru Politici de Dezvoltare privind răspunsul la situații de urgență, reziliență și competitivitate (OPD2). Acest sprijin bugetar va ajuta Guvernul de la Chișinău să atenueze impactul socio-economic generat de invazia Rusiei în Ucraina, în special asupra refugiaților și gospodăriilor. Totodată, prin acest sprijin se urmărește consolidarea rezilienței și sporirea competitivității pentru a reduce vulnerabilitățile la șocurile viitoare, transmite IPN.
OPD2 se axează pe acordarea de statut juridic și sprijin pentru integrarea refugiaților ucraineni, pe îmbunătățirea programelor de protecție socială destinate gospodăriilor afectate de invazie și criza energetică. Adițional, programul urmărește să îmbunătățească eficiența energetică, să consolideze cadrul juridic pentru garantarea depozitelor, guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat, să sprijine reorganizarea sectorului feroviar și să faciliteze digitalizarea serviciilor publice pentru întreprinderi.
„Acest sprijin bugetar de urgență, care vine cu contribuții din partea partenerilor noștri de dezvoltare, va ajuta Guvernul Republicii Moldova să atenueze impactul continuu al invaziei Rusiei în Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor grav afectate de crizele recente”, a declarat Inguna Dobraja, directoarea de țară a Băncii Mondiale pentru Moldova, citată într-un comunicat de presă.
Programul face parte dintr-un pachet de asistență financiară coordonat pentru Republica Moldova din partea partenerilor internaționali, ca răspuns la urgența socio-economică actuală din țară. Pachetul include contribuții din partea Fondului Monetar Internațional, Uniunii Europene și a partenerilor bilaterali.
OPD2 prevede un împrumut BIRD în valoare de 100 de milioane de dolari și beneficiază de un grant de cofinanțare în valoare de 9,3 milioane de dolari SUA în cadrul Fondului fiduciar multi-donator pentru Programul Politici de Dezvoltare a Republicii Moldova (MDTF), precum și de o contribuție concesională de 25 de milioane de dolari SUA în cadrul Facilității Globale de Finanțare Concesională (FGFC).
Din momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1,3 miliarde de dolari au fost alocați pentru mai mult de 60 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active cu un angajament total de 608 milioane de dolari.