Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cere lichidarea ANRE

Deputați din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor solicită ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică să fie lichidată, iar competențele să fie preluate de către Guvern. Potrivit lor, ANRE nu intervine pentru a asigura prețuri accesibile la carburanți, „veniturile curg zilnic în bugetul ANRE de la fiecare litru achitat de cetățean”, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, deputatul Petru Burduja a declarat că deja pentru nimeni nu mai este o noutate că zilnic prețurile la carburanți cresc, iar acest fapt devine pur și simplu o povară pentru cetățeni, pentru mediul de afaceri. Până în acest moment, nici Guvernul și nici regulatorul nu a venit cu o explicație clară despre ceea ce se întâmplă. Fracțiunea Comuniștilor și Socialiștilor a venit în Parlament cu inițiativa de a demite in corpore conducerea ANRE, însă ea nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

Deputatul a făcut trimitere la un raport de audit care arată că în 2021 venitul încasat din taxele de reglementare a fost de 113,8 milioane lei, dintre care 84,2 milioane lei reprezintă cheltuieli administrative. „Haideți să vedem ce-i cu salariile directorilor de la ANRE. Suma totală a salariilor directorilor ANRE cumulativ pentru un an – și această cifră e din declarațiile pentru venituri – este pentru toți cinci directori de 4,7 milioane de lei. Deci, în medie, un director ANRE primește de la 835 de mii de lei până la un milion de lei. Desigur că pe ei îi aranjează creșterea prețurilor și nu-i deranjează aceste prețuri mari, dar cetățeanul simplu are doar de suferit”, afirmă Petru Burduja.

Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Batrîncea, a menționat că și cetățenii înțeleg că ANRE, în calitate de regulator național, nu face nimic pentru a ajuta cetățenii și pentru a diminua prețurile. Este un regulator incapabil să aducă schimbări și să propună mecanisme. Pe lângă salarii, instituția cheltuiește circa 13 milioane de lei anual pentru chiria și întreținerea sediului în care se află.

 „În această situație, venim cu propunerea clară și inițiativă legislativă privind lichidarea acestei agenții naționale și transmiterea competențelor ANRE către Guvern, către Ministerul Economiei. Considerăm că Guvernul trebuie să-și asume răspunderea pentru formarea prețurilor și considerăm că anume executivul trebuie să fie acea instituție care să ajute cetățenii”, a spus Vlad Batrîncea.

Pentru 1 iunie, ANRE a anunțat prețul maximal de 31,45 lei la benzina cu cifra octanică 95, ceea ce este cu 14 bani mai mult decât astăzi, iar pentru motorină –27,61 lei, cu 19 bani mai mult. Pentru comparație, la începutul lunii septembrie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa 20,23 lei, iar un litru de motorină –16,42 lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.