În Noaptea Învierii, enoriaşii care merg la biserici vor aprinde lumânările doar în locurile special amenajate, la distanţă de siguranţă faţă de obiectele combustibile. Candelele la icoane vor fi mereu supravegheate. Toate lăcașele de cult trebuie dotate cu mijloace primare de stingere, iar căile de acces pentru autospecialele de intervenție vor fi menținute libere pentru ca tehnica de intervenţie să poată ajunge la timp în caz de situaţie de risc. Tradițional înainte de Paști, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență verifică securitatea anti-incendiară în biserici. Până acum angajații instituției au ajuns cu recomandări în aproape 1500 de lăcașe de cult. Astăzi au vizitat mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” din Chișinău, transmite IPN.
Potrivit duhovnicului-administrator al Mănăstirii „Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron”, Nicolae Roșca, lăcașul de cult a întreprins toate măsurile ca creștinii să rămână în siguranța. „Au fost aduse lumânări speciale, închise din sticlă, care fac posibilitatea să aducem Focul Haric fără pericol în casele și gospodăriile creștinilor. Ele se află la pangarul mănăstirii. De asemenea, au fost reînnoite stingătoare, fiind instalate în locurile văzute ca în caz de necesitate să fie folosite. Sunt oamenii speciali care au grijă de lumânările care ard la intrare. Există o zonă special amenajată pentru amplasarea lumânărilor. Se află în depărtare de materialele combustibile”, a menționat preotul.
Adulții sunt atenționați să supravegheze în continuu copiii, mai ales lângă surse de foc deschis. Acasă candelele sau lumânările vor fi plasate pe un suport ignifug și nu vor fi lăsate să ardă fără supraveghere.
În cadrul campaniei de prevenire a incendiilor în preajma sărbătorilor de Paști, au fost instruiți aproape 2000 de slujitori ai bisericilor. Măsurile realizate au drept scop prevenirea incendiilor și atenționarea responsabililor privind regulile de siguranță care trebuie să fie respectate în perioada sărbătorilor.