Biroul Migrație și Azil a recepționat o donație de 125 000 de euro din partea UE

Biroul Migrație și Azil a recepționat astăzi un echipament în valoare de 125 000 de euro din partea Uniunii Europene și Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). Este vorba despre două microbuze și 21 de cititoare de documente de identitate, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, donația va îmbunătăți capacitatea de procesare a unui număr crescut de sarcini, ce țin de verificarea autenticității documentelor cetățenilor străini pe întreg teritoriul național, în contextul fluxului crescut de persoane străine aflate în țară. Cele 21 de cititoare de documente de identitate vor permite să analizeze instantaneu și în timp real calitatea imaginii feței, a amprentelor digitale și a semnăturilor.


Ana Revenco, ministrul afacerilor interne a spus că „Republica Moldova se confruntă cu mai multe crize, iar situația în regiune continuă să fie volatilă. Angajații subdiviziunilor MAI sunt în prima linie, iar pentru a face față provocărilor, trebuie să facem front comun cu partenerii externi. Donația primită astăzi va contribui, cu siguranță, la eficientizarea serviciilor Biroului Migrație și Azil”.

Șeful delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a menționat că echipamentele vor ajuta MAI și Biroul Migrație și Azil să ofere servicii esențiale refugiaților care intră în Republica Moldova. „Această donație face parte dintr-un program regional mai amplu, finanțat de Uniunea Europeană, pentru a sprijini gestionarea fluxului de refugiați. Răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a fost oportun și rapid. UE a alocat 15 milioane EUR pentru acest program, astfel încât să fie posibil transferul voluntar al persoanelor într-o manieră sigură și demnă”, a declarat ambasadorul.


„Prin acest sprijin material, completat cu alte activități de susținere în curs de dezvoltare a politicilor și furnizarea de instruiri, Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova își propune să contribuie semnificativ la eforturile naționale de consolidare a arhitecturii de guvernanță a migrației în țară”, a afirmat șeful misiunii OIM în Republica Moldova, Lars Johan Lonnback.

În luna iulie Uniunea Europeană a majorat suportul bugetar oferit Republicii Moldova pentru depășirea provocărilor generate de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina. Sprijinul de 60 de milioane de euro, oferiți în luna decembrie a anului 2021 pentru gestionarea crizei energetice, a fost suplinit cu alți 75 de milioane de euro.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.