Comunicarea și interacțiunea între Chișinău și Tiraspol, până la reglementarea finală și durabilă a dosarului transnistrean, poate avea loc doar prin intermediul formatului de negocieri ,,5+2”. Mai poate avea loc la nivelul reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană și a oficiilor acestora sau grupurilor de lucru sectoriale privind întărirea încrederii. În cazul aspectelor ce vizează perimetrul Zonei de Securitate – la nivelul delegațiilor și a reprezentanților aprobați în componența Comisiei Unificate de Control, transmite IPN.
Precizarea vine din partea Biroului politici de reintegrare, care menționează că exponenții unor structuri de la Tiraspol repetă tentativele de sesizare directă a partenerilor internaționali și a autorităților de profil ale Republicii Moldova, remițând intenționat, în unele cazuri, corespondența de pe antete cu simbolici și cu enunțări de funcții neaprobate în cadrul normativ național. Potrivit Biroului, asemenea manifestări sunt inadmisibile, țintesc tactici cu caracter provocator și testează capacitatea de reacție a Chișinăului.
Până la etapa de reglementare atotcuprinzătoare, corespondența directă și formalizată între structurile de pe ambele maluri ale Nistrului nu poate să aibă loc, cu excepția persoanelor fizice și a agenților economici din regiune luați la evidență și care activează conform rigorilor legislației naționale. Unicul canal de remitere a sesizărilor sau a reacțiilor de resort este la nivelul negociatorilor principali din partea Chișinăului și a Tiraspolului și a oficiilor coordonate de aceștia, pe foi de model neutru, fără simbolici și referințe la funcții cu caracter public și cu semnarea mesajelor în numele reprezentanților politici sau a oficiilor acestora, se mai spune în comunicat.
Reprezentantul pentru chestiuni politice în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chișinăului este viceprim-ministrul responsabil de politicile pentru reintegrarea ţării, care coordonează activitatea autorităţilor administrației publice, fiind asistat în acest proces de Biroul politici de reintegrare. Tot el enunță în negocieri poziții consultate cu factorii decizionali de nivel înalt.
Biroul pentru politici de reintegrare menționează că periodic constată abateri intenționate din partea unor exponenți din stânga Nistrului, ce pretind să creeze percepția dezvoltării unor așa-numite relații bilaterale cu malul drept și cu partenerii externi ai țării. Chișinăul de fiecare dată notifică actorii formatului de negocieri ,,5+2” și face apel către Tiraspol de a reveni la corectitudine.