În ultimii ani, în Republica Moldova numărul solicitărilor de azil s-a dublat. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt din Ucraina, unde s-a atestat situaţie de conflict. Biroul de Migraţie şi Azil a prezentat miercuri, 1 iunie, un raport în acest sens în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, transmite IPN.
Potrivit directoarei Biroului, Olga Poalelungi, numărul de aziluri acordate a crescut în mare parte din cauza situaţiilor conflictuale din regiune. Totodată, dacă în anii 2012-2013 cel mai mare număr de refugiaţi pe teritoriul Republicii Moldova era din Siria, în anii 2014 şi 2015 acesta este din Ucraina.
Directoarea Biroului, Olga Poalelungi a menţionat că la ora actuală în ţară sunt circa două mii de oameni originari din Siria, două mii din Ucraina şi circa patru mii de oameni din Turcia. „Aceste persoane, în cazul apariţiei unor conflicte în ţările de origine, în baza legii pot solicita în orice moment azil în Republica Moldova. De aceea, noi suntem foarte atenţi inclusiv la politicile de şedere a străinilor pe teritoriul Republicii Moldova, la politicile care se referă la modul lor de intrare şi la aspectele de integrare”, a declarat Olga Poalelungi
Olga Poalelungi a menţionat că drept urmare unor evenimente care s-au petrecut în Uniunea Europeană, a fost trasă concluzia că menţinerea în ţară a unor grupuri de persoane fără asigurarea mecanismelor şi procedurilor de integrare crează întotdeauna riscuri pentru viitor din punct de vedere a securităţii statului, ordinii publice, dar şi a sănătăţii populaţiei.
Directoarea BMA susţine că spre deosebire de migranţii din ţările Uniunii Europene, unde 80-90% dintre migranţi sunt tineri de vârstă aptă de muncă, în Moldova circa 40% din numărul total al solicitanţilor de azil sunt bătrâni, femei şi copii.