Biroul de asistență pentru comerț al Parteneriatului Estic va stimula dezvoltarea întreprinderilor mici din Republica Moldova

Uniunea Europeană, Centrul de Comerț Internațional și Ministerul Economiei al Republicii Moldova au lansat la Chișinău platforma EaP Trade Helpdesk în limba română.


26 septembrie 2022, Chișinău. Uniunea Europeană și Centrul de Comerț Internațional (ITC), în parteneriat cu Ministerul Economiei al Republicii Moldova, au lansat platforma de asistență în comerț a Parteneriatului Estic (PaE) pentru comunitatea de afaceri din Moldova.

UE este cea mai mare piață de export pentru produsele moldovenești, cu potențialul de a crește cu 20% mai mult în următorii cinci ani. Acest lucru s-ar putea traduce într-un export suplimentar de 1,12 miliarde de euro.

Prin intermediul noii platforme EaP Trade Helpdesk (eap.tradehelpdesk.org/ro pentru limba română și eap.tradehelpdesk.org/ru pentru limba rusă), actorii publici și privați vor avea acces la informații comerciale ușor de utilizat care să contribuie la intensificarea comerțului între țările din regiunea Parteneriatului Estic și cu UE.

Platforma va ghida utilizatorii prin cele trei etape ale procesului de analiză a comerțului:

  1. Identificarea celor mai promițătoare piețe și produse pentru comerț în regiunea Parteneriatului Estic și în UE. 
  2. Furnizarea unei imagini de ansamblu asupra condițiilor de acces pe piață și conectarea acestora cu partenerii relevanți din țara lor sau de pe piața de destinație. 
  3. Permițând utilizatorilor, prin intermediul Centrului de Asistență integrat în platformă, să-și exprime dubiile și să obțină sprijin din partea unei rețele de experți naționali coordonați de Ministerul Economiei al Republicii Moldova, Camera de Comerț și Industrie și Serviciul Vamal al Republicii Moldova. 

 

Lansarea este complementată de o săptămână de formare extinsă pentru oficialii Guvernului Republicii Moldova și organizațiile de suport în afacere. Formarea le va permite să dezvolte noi portofolii comerciale care deservesc întreprinderile mici din Republica Moldova, ce constituie cel mai mare procent din toate întreprinderile din economia de afaceri.

Vadim Gumene, Secretar de Stat, Ministerul Economiei al Republicii Moldova:

Îndată ce platforma va fi definitivată, drept un spațiu informațional eficient pentru agenții economici și toate părțile interesate antrenate în comerțul internațional, întreprinderile din statele membre ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, vor avea acces sporit la informații comerciale, veridice și transparente privind regiunea PaE și UE. De asemenea, centrul de asistență online, va permite întreprinderilor să raporteze probleme legate de export și import și să obțină soluții practice de la autoritățile responsabile”.

Vasile Plamadeala, Consilier pe probleme de Comerț, Delegatia UE în Moldova:

„Utilizarea platformei Trade Helpdesk va favoriza valorificarea tuturor oportunităților și potențialului de export neutilizat și identificarea noilor piețe și produse pentru comerț în regiunea Parteneriatului Estic și în UE, oferind în același sens și un acces mai bun și mai ușor la piața UE pentru a beneficia în continuare de oportunitățile AA/DCFTA”.

Christophe Durand, Specialist Principal în Domeniul Informației despre Comerț, International Trade Centre – ITC: „UE împreună cu Parteneriatul Estic reprezintă mai mult de jumătate din comerțul Moldovei. Dar acest comerț este relativ concentrat - atât în ceea ce privește produsele, cât și destinațiile, lăsând neexplorate posibilitățile de diversificare în majoritatea țărilor UE și a altor țări din Parteneriatul Estic. Prin explorarea acestor oportunități, în următorii cinci ani, comerțul Republicii Moldova cu UE poate crește cu 20% mai mult, adăugând 1,12 miliarde de euro”.


Context

Platforma recent lansată EaP Trade Helpdesk prezintă o imagine de ansamblu a noilor posibilități de piață atât pentru produsele consacrate, cât și pentru cele mai puțin cunoscute, exportate nu doar în Parteneriatul Estic, ci și în UE.

Există o serie de oportunități de export neutilizate, de exemplu, exporturile de fructe moldovenești pot fi de cinci ori mai mari diversificându-se de pe piețele tradiționale din Polonia și România pe piețe precum Germania, Italia, Spania și Olanda.

Sectorul confecțiilor și textilelor își poate dubla exporturile către anul 2027, piețele din Grecia, Austria, Olanda oferând cele mai bune oportunități.

Platforma conține informații detaliate privind cerințele de acces pentru piețele existente și nou identificate, oferă surse de cunoștințe și permite utilizatorilor să transmită întrebări rețelei naționale de experți tehnici prin intermediul Centrului de Asistență. Proiectul durează până în 2024, iar după lansarea platformei, se vor efectua sondaje în urma feedback-ului companiilor moldovenești în privința mediului de afaceri, precum și activități de dezvoltare a datelor privind comerțul cu servicii.


Pentru mai multe informații despre proiect contactați:

Maria Sokolova

Coordonator Centrul de Comerț Internațional

Email: msokolova@intracen.org
Tel: + 41 22 737 951

Despre Centrul de Comerț Internațional – Centrul pentru Comerț Internațional (ITC) este agenția comună a Organizației Mondiale a Comerțului și a Organizației Națiunilor Unite. ITC sprijină întreprinderile mici și mijlocii din economiile în curs de dezvoltare și în tranziție să devină mai competitive pe piețele mondiale, contribuind astfel la dezvoltarea economică durabilă în cadrul agendei privind ajutorul pentru comerț și al obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite. Pentru mai multe informații, vizitați www.intracen.org.


Despre EU4Business – EU4Business este o inițiativă-umbrelă care include tot sprijinul

UE pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din țările Parteneriatului estic – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. EU4Business sprijină creșterea IMM-urilor prin îmbunătățirea accesului la finanțare și la servicii de dezvoltare a întreprinderilor și prin promovarea unei mai bune reglementări a întreprinderilor.

În 2020, 71 851 de IMM-uri au fost sprijinite prin inițiativa EU4Business, generând venituri suplimentare de 1 miliard EUR și 50 466 de noi locuri de muncă, crescându-și cifra de afaceri cu 17,44 % și exporturile cu 4,11 % drept rezultat. Pentru mai multe informații, vizitați: https://eu4business.eu/

Despre Access2Markets – Acest portal web al UE combină baza de date privind accesul pe piață, Serviciul de asistență pentru comerț al UE și alte servicii de facilitare a comerțului. Access2Markets are toate informațiile necesare, fie că este vorba despre certificate de evaluare a conformității pentru echipamente tehnice, certificate de sănătate pentru produsele de acvacultură sau etichetarea alimentelor procesate. Access2Markets are datele de contact ale autorităților vamale și ale altor autorități publice din țările UE și din străinătate. Pentru mai multe informații, vizitați:
https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/en/home


*******
DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.