Bilete mai scumpe la muzeu. Prețurile au crescut de 5 ori

Mai multe muzee din țară au anunțat pe paginile lor web despre majorarea costurilor biletelor și a tarifelor la serviciile muzeale, urmare a ordinului în acest sens semnat de ministrul culturii, Sergiu Prodan. În discuțiile cu  reporterul IPN, managerii muzeelor au declarat că solicitările de majorare s-au făcut cu mai mult timp în urmă și decizia este binevenită.

Un bilet la Muzeul de Artă, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală sau Muzeul de Istorie va costa 50 de lei pentru un adult, de cinci ori mai mult ca până acum. Studenții și pensionarii vor plăti 25 sau 20 de lei, în loc de 5 lei, iar prețul pentru elevi va fi de 10 lei, față de 2 lei până acum.

Ghidajele în limba română pentru grupuri vor costa de la 100 la 150 de lei/ora, iar pentru ghidajele într-o limbă străină – de la 200/300 de lei ora. Pentru fotografierea pieselor de muzeu sau scanarea lor se va solicita de la 250 la 600 de lei, iar pentru reproducerea unei piese, publicații comerciale – 1000 de lei. Fotografierea sau filmarea cu aparataj fotografic sau camere video profesioniste va costa de la 1500 de lei pe oră, până la 4000 de lei.

Pentru mai mute categorii de persoane, precum: copii preșcolari, copii cu dizabilități, delegații oficiale, precum și pentru delegații cu caracter cultural, militari în termen ai Armatei Naționale, veteranii de război și alții, intrarea este gratuită.

Conform dispoziției directorului general, într-o zi de joi a fiecărei luni, intrarea la Muzeul Național de Istorie este gratuită pentru toate categoriile de vizitatori. În cazul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, intrarea gratuită va fi într-o zi de vineri a fiecărei luni, iar la Muzeul de Artă – în o zi de miercuri.

Managerii muzeelor spun  că prin modificarea Legii muzeelor, în decembrie 2024, li s-a oferit posibilitatea de a veni cu propuneri privind valoarea serviciilor prestate de muzee, iar ulterior să fie aprobate printr-un ordin al Ministerului Culturii. Înainte de aceasta, prețurile erau stabilite printr-o hotărâre de Guvern.

Petru Vicol, directorul general al Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală, a declarat pentru IPN că majorarea prețurilor la bilete și servicii e o decizie așteptată. „Primeam sugestii și din partea vizitatorilor că prețurile nu corespund cu realitatea economică din țară. […] Este o decizie binevenită, salutată de colegii din domeniu”, a spus Petru Vicol.

„Consumatorii de cultură înțeleg efortul și cheltuielile pe care-l fac oamenii din domeniu în vederea salvării și valorificării patrimoniului”, a adăugat Petru Vicol.

Lucia Postică, director adjunct la Muzeul de Artă al Moldovei, a declarat pentru IPN că noile prețuri sunt în vigoare de două zile, iar numărul de vizitatori nu s-a micșorat. „Nu este corect să fie 10 lei intrarea într-un muzeu pentru un adult”, consideră Lucia Postică.

Și Alexandru Argint, director adjunct la Muzeul de Istorie, a declarat pentru IPN că este o majorare necesară. „Nu e atât un preț pentru bilet, dar e un preț pe care îl achit eu, ca cetățean, pentru susținerea culturii”, a declarat Alexandru Argint.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.