Bilanțul 2020: Comparativ cu 2019, dialogul Chişinău-Tiraspol s-a dinamizat

Comparativ cu anul 2019, în 2020 dialogul Chişinău-Tiraspol s-a dinamizat. În cadrul grupurilor de lucru sectoriale au avut loc 26 de şedinţe. S-a menţinut dialogul la nivelul reprezentanţilor politici, dar nu s-a reuşit convocarea niciunei runde oficiale a formatului de negocieri 5+2, a notat vicepremierul pentru reintegrare, Olga Cebotari, într-un briefing de presă online, la care a făcut bilanțul anului care se încheie, transmite IPN.

În procesul de negocieri, pe parcursul anului 2020, au fost semnate patru documente ce asigură continuitatea implementării unor decizii protocolare anterior semnate. „În premieră, la iniţiativa mea, am avut, la data de 12 noiembrie, o întrevedere informală cu liderul de la Tiraspol, pentru a discuta şi înţelege abordările pe subiectele actuale de pe agenda negocierilor”, a notat Olga Cebotari.

O situaţie precară în acest an pandemic a vizat instalarea posturilor neautorizate de control şi restricţiilor impuse de cei de la Tiraspol în calea liberei circulaţii a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, a fixat  Olga Cebotari. Restricțiile au fost  introduse din 16 martie, sub pretextul combaterii pandemiei, fiind prelungite până la 1 februarie 2021.

Cât privește noul an, vicepremierul pentru reintegrare a menționat că pentru prima jumătate a anului 2021 rămân prioritare organizarea unei noi reuniuni la nivelul reprezentanţilor politici, dinamizarea şi menţinerea activă a interacţiunii în toate grupurile de lucru, crearea condiţiilor favorabile pentru vizita în Republica Moldova a observatorilor şi mediatorilor formatului 5+2. La fel, rămân prioritare pe agenda Chişinăului menţinerea unei dinamici active în toate formatele de negocieri şi problema liberei circulaţii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.